Tribunalul Bihor a decis să-i pună sub control judiciar pentru 60 de zile pe cei doi administratori de firmă reținuți în cadrul anchetei de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, cu un prejudiciu estimat de investigatori la peste 6 milioane de lei. Vineri seara, judecătorul de drepturi și libertăți a respins propunerea de arestare a lui Imre Fekete și George Stănescu, făcută de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, și i-a pus pe cei doi sub control judiciar până pe 28 decembrie.
Pe timpul controlului judiciar, Imre Fekete trebuie să respecte mai multe obligații, printre care aceea de a se prezenta la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Poliției Bihor, potrivit unui program și să anunțe o eventuală schimbare de locuință. În plus, nu are voie să depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar și să nu ia legătura, direct sau indirect, cu ceilalți trei inculpați și cu doi martori.
La rândul său, lui George Stănescu i s-au adus la cunoștință aceleași obligații, el fiind nevoit să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Poliției Olt (județ în care domiciliază), conform programului de supraveghere.
Orădeanul Imre Fekete, în calitate de administrator al firmei Mehrom România, și George Stănescu, administrator al societății Miusil Hygienic, au fost acuzați de implicare în crearea unui mecanism fraudulos de reciclare a ambalajelor din sticlă ce a dus la producerea unui prejudiciu de 6.227.338 de lei bugetului de stat.
Prin mecanismul respectiv, pus la punct în perioada 2018 – 2019, ”ar fi colectat, transportat și reciclat 3.113.669 kg. de deșeuri de ambalaje din sticlă, inducând astfel în eroare autoritățile de mediu ale statului”, se arăta într-un comunicat de joi al Poliției Bihor.
În acest dosar a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra unor imobile și terenuri în valoare de 4 milioane de lei ale celor doi administratori. În plus, au fost poprite conturi cu 2,2 milioane de lei și 65.000 de euro în vederea recuperării prejudiciului.
Pentru a strânge probe în acest caz, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Județean, au efectuat, joi dimineața, șapte percheziții la sediile unor firme și locuințele unor persoane din Bihor, dar și din Cluj, Vâlcea, Olt și Argeș.