Cei doi poliţişti de frontieră din Borş, Matei Munteanu respectiv Viorel Chiş, reţinuţi pentru infracţiuni de corupţie, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, află luni dacă își vor petrece următoarea lună după gratii.
Curtea de Apel Oradea a fixat pentru luni, 04 mai termenul pentru soluționarea contestațiilor împotriva încheierii Tribunalului Bihor, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
Polițistului Matei Munteanu i se impută infracţiunile de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic.
Viorel Chiş, este acuzat de abuz în serviciu, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic.
În cadrul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea integrității personalului M.A.I., au fost reținuți doi agenți de poliție de frontieră pentru luare de mită și comiterea altor infracțiuni.
Astfel, în urma unei operațiuni desfășurate de ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor au fost identificați doi agenți de poliție de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Borș – Punctul de Trecere al Frontierei Borș, care la data de 10 aprilie 2020, prin Punctul de Trecere al Frontierei Borș, au efectuat formalitățile de intrare în România pentru 7 (șapte) cetățeni români, care veneau din Germania.
Agenții de poliție de frontieră români au consemnat în fals că persoanele în cauză ar fi conducători de autovehicule de transport marfă, aspect care le permitea să eludeze măsura carantinei instituționalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o țară inclusă în “zona roșie”.
În legătură cu aceste fapte, unul dintre agenți a pretins și primit de la 4 persoane suma de 200 euro, motiv pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, fals în declarații și zădărinicirea combaterii bolilor.
Cât privește pe cel de-al doilea agent, întrucât a dispus aceeași măsură față de alte trei persoane, dintre care una nu deține permis de conducere, menționând că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2.4 tone, este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor.
Pentru eliminarea riscurilor la adresa sănătății publice, toate cele șapte persoane au fost introduse în carantină instituționalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitiva cu noul timp de coronavirus. Față de cele șapte persoane se efectuează cercetări pentru infracțiunile de dare de mită.
În cursul zilei de ieri, ca urmare a audierilor, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi angajați ai Poliției de Frontieră , urmând ca astăzi să fie prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă
Facem precizarea că în toată această perioadă structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru asigurarea nivelului de integritate a personalului MAI.
Activitățile dispuse de conducerea MAI pentru prevenirea și combaterea faptelor de corupție vor continua.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne dezaprobă și nu tolerează astfel de fapte.
Comunicat DGA din 29 aprilie