Judecătorii Tribunalului Bihor au respins, vineri, cererea de aplicarea a legii mai favorabile formulată de Valeriu Dorel Popa, considerat cel mai important traficant de cocaină din Bihor. În 2007, acesta a fost condamnat de Tribunalul București la 25 de ani de închisoare, iar sentința a rămas definitivă în urma soluționării recursului de către Înalta Curte de Casație și Justiție în 2014.
Valeriu Dorel Popa a intrat în lumea drogurilor după ce în perioada 1994-1997, cât a fost încarcerat la Penitenciarul Oradea, a cunoscut un cetățean columbian. După ce a fost eliberat, s-a deplasat în Columbia și Ecuador, de unde, prin intermediul unor consăteni din localitatea natală – Zăvoi, județul Bihor, a trimis cantități importante de cocaină în toată partea de vest a țării, dar și în Ungaria.
De exemplu, în 2014 procurorii DIICOT îl trimiteau în judecată pe Valeriu Dorel Popa pe care îl acuzau că a trimis din America de Sud 12,5 kilograme de cocaină prin intermediul a nouă persoane. Cantitatea mare de droguri urma să fie vândută cu 50.000 de euro kilogramul, dar procurorii DIICOT Oradea, sprijiniţi tehnic de SRI, le-au dejucat planul traficanților.
În 2001, când se afla în Ecuador, Valeriu Popa a ajuns pe lista Interpol, fiind acuzat de trafic internaţional de droguri de mare risc (ca lider de reţea de criminalitate organizată), şi de viol. El a mai pus pe picioare și alte două rețele de trafic de droguri din America de Sud spre România.
În 2007, Tribunalul București l-a condamnat, în lipsă, la 25 de ani de detenție, iar 7 ani mai târziu, sentința a rămas definitivă, după recursul soluționat la Curtea Supremă. În 2013 Valeriu Dorel Popa a fost extrădat din Ecuador și încarcerat în țară.
În luna iunie a acestui an, aflat în Penitenciarul Oradea, Valeriu Dorel Popa a formulat o contestație la executare, solicitând aplicarea legii mai favorabile în temeiul articolului 6 din Codul Penal (”Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare și până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai ușoară, sancțiunea aplicată, dacă depășește maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracțiunea săvârșită, se reduce la acest maxim.”)
Judecătorii i-au respins cererea ca inadmisibilă, iar decizia magistraților poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.
Comments 1