Români universali, o nouă emisiune la Televiziunea Română. Noua producţie care a intrat de la 1 aprilie, în grila postului public, va fi prezentată de Cristian Tabără (gazda emisiunii Exclusiv în România).Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii.
Români universali este o serie documentară care va spune „istorii ale unor români, care au lăsat o moştenire importantă lumii”.
Primul episod a fost difuzat aseară de la ora 22.00. Seria documentară va fi difuzată în fiecare seară de luni, la TVR 1.
Lumea de astăzi nu ştie câte dintre invențiile, contribuţiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă aparțin unor români sau unor personalități de origine română. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat o moştenire importantă lumii. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.
Pare incredibil, dar de numele unor astfel de personalităţi de origine română se leagă implantul dentar, cutia de viteze automată, primul film de cercetare științifică din lume, calendarul utilizat azi în toată lumea, primul produs anti-îmbătrânire, versurile pieselor lui Leonard Cohen, descifrarea genomului uman, snowmobilul, prima mașină cu roțile în interiorul formei caroseriei, scaunul ejectabil pentru avioane, capsula de salvare de pe submarine, hyper CD-ROM-ul, primul soft de proiectare computerizată (azi folosim imprimante 3D), primul avion cu fuzelajul tubular, primul elicopter cu patru elice, fondarea biospeologiei, prima femeie parlamentar, abolirea sclaviei moderne, turbina eoliană, prima femeie inginer din lume, prima femeie cu doctorat în drept, primul automobil ecologic, conceptul mașinii autonome, primul aeroplan (avion cu aripa fixă), primul avion cu decolare verticală, cumpărarea Alaskăi de la Rusia pentru SUA – negociată de un român, cucerirea Patagoniei și statul fondat de un român, testul Papanicolau de depistare a cancerului de col uterin, motorul cu reacție (turbojet), stiloul cu rezervor de cerneală (tocul rezervor), serviciul modern britanic de spionaj, rucsacul zburător, multiplexorul tv, imaginile 3D pentru cinematografie și televiziune, leacurile pentru holeră sau scarlatină, insulina, primul hidroavion cu fuzelaj, tunelul aerodinamic, declanșarea artificială a ploilor, mecanismul de ungere continuă la roțile de cale ferată, cea mai mare putere produsă până acum pe Terra (10 PWatt) sau rachetele spațiale.
O listă extinsă
„Scepticii pot consulta lista de mai sus. Pentru că toate aceste contribuții fundamentale sunt, de fapt, cvasinecunoscute, le vom povesti lumii de azi. Dar nu într-un serial de maximă rigoare științifică, ci unul de popularizare decentă”, explică Cristian Tabără, realizator și prezentator al seriei „Români universali”.
Cristian Tabără, realizator şi prezentator al seriei Români universali:
„Scepticii pot consulta lista de mai sus. Pentru că toate aceste contribuţii fundamentale sunt, de fapt, cvasinecunoscute, le vom povesti lumii de azi. Dar nu într-un serial de maximă rigoare ştiinţifică, ci unul de popularizare decentă”.
Despre Cristian Tabără via tvr.ro:
- A absolvit Liceul de Filologie – Istorie din Oradea
- A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, urmată de un masterat în psihologie analitică, în cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti
- A debutat în presă la Forum Studenţesc – Timişoara în 1987
- Apoi a continuat cu Gazeta de Vest – Timişoara 1990, Jurnalul de Dimineaţă – Oradea, Jurnal Bihorean
- După o perioadă de presă scrisă, paşii i-au fost îndrumaţi spre Radio Sonvest – Oradea. De acolo a urmat PRO TV Oradea şi PRO TV Bucureşti
- A parcurs toate treptele meseriei, de la reporter la moderator şi de la realizator la şef de departament
- În 2009 s-a alăturat echipei TVR