Călin Donca, celebru milionar cunoscut în special datorită rețelelor de socializare, a fost reținut marți 18 septembrie de procurorii din Brașov, iar ulterior a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, conform deciziei Tribunalului Brașov.
Milionarul e vizat într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital. Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari. Cu o parte din banii obţinuţi, liderul grupării ar fi achiziţionat bunuri de lux.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au anunţat că patru persoane au fost reținut pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.
Din 2021 cei patru au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin infracţiuni de evaziune fiscală, înregistrând în evidenţele contabile ale unor firme pe care le deţineau sau controlau documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul estimat de conform anchetatorilor se ridică la 4.346.286 de lei.
Potrivit DIICOT prin utilizarea unor documente false, liderul rețelei şi-a însuşit din patrimoniul unei firme suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale, iar mare parte a sumei a fost transferată în conturile unei firme înregistrate în Dubai
”Membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, mai spun procurorii DIICOT.
În acest dosar, procurorii DIICOT Braşov au făcut luni 17 percheziții în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind ridicate și trei mașini de lux (BMW X 7, BMW I 7, Lamborghini Aventador).
Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov cu obiect de activitate producția de energie electrică și o criptomonedă pe care au denumit-o Solix.
El promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt, iar pentru a convinge oamenii să investească, Donca făcea tot felul de clipuri pe care le posta pe rețelele de socialiste și dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui.
În ultimii ani el a mai creat direct sau prin interpuși alte 17 firme cu ajutorul cărora se făceau tranzacții fictive care să ridice valoarea Solix pe piața şi să convingă investitori sa cumpere criptomoneda. Doar că oamenii investeau şi nu mai vedeau niciun ban. Practic, valoarea tokenurilor nu era reală, iar banii de pe vânzarea criptomonedelor mergeau direct în conturile lui Donca, conform brasovnet.
Cu acești bani au fost cumpărate terenuri în afara Europei, în paradisuri fiscale, ceasuri scumpe, mașini sau bijuterii. În plus cele 18 firme administrate de Donca şi asociații lui ar fi rambursat ilegal TVA si a mărit cheltuielile deductibile, astfel încât au fost aduse prejudicii bugetului de stat.