Tribunalul Bihor a admis, luni, acțiunea formulată de profesorul Ioan Sorin Cuc împotriva Inspectoratului Școlar Bihor și a dispus IȘJ să-l repună pe acesta în funcția de director al școlii ”Avram Iancu” din Oradea. În plus, instanța a obligat Inspectoratul să-i plătească profesorului Sorin Cuc despăgubiri ”egale cu salariul şi celelalte drepturi aferente funcţiei de conducere ocupate, indexate, majorate şi actualizate la zi, de la data încetării contractului de management şi până la data repunerii în funcţie”. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Minuta Tribunalului Bihor:
Admite acţiunea formulată de reclamantul Cuc Ioan-Sorin, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Dispune anularea Deciziei nr. 294/MI/13.07.2022, de încetare a contractului de management nr. 5928/MI/21.12.2021, emisă de pârâtă.
Obligă pârâta să repună reclamantul în funcţia de director la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantului la plata unei despăgubiri egale cu salariul şi celelalte drepturi aferente funcţiei de conducere ocupate, indexate, majorate şi actualizate la zi, de la data încetării contractului de management şi până la data repunerii în funcţie.
Numai cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bihor. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei azi, 14.11.2022.
BihorJust a încercat să obțină o reacție din partea reprezentanților IȘJ Bihor, dar nici inspectorul general Horea Abrudan. nici purtătorul de cuvânt al instituției, Florin negruțiu, nu au răspuns apelurilor telefonice. Am formulat o solicitare scrisă și vom reveni cu detalii când vom primi un răspuns.
Demis după inculparea în dosarul DNA Oradea
Decizia de demitere a profesorului Ioan Cuc din funcția de director a școlii ”Avram Iancu” a fost luată de IȘJ Bihor în luna iulie 2022, după ce DNA Oradea a anunțat inculparea dascălului într-un dosar penal, sub acuzația de complicitate la participație improprie la abuz în serviciu.
”Având în vedere comunicatul DNA, publicat pe site-ul instituției, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar a luat act de acesta și a propus încetarea numirii pe funcție a domnului director. Atribuțiile de director au fost preluate de directorul adjunct”, a declarat, la acel moment, inspectorul școlar general Horea Abrudan.
Legea educației naționale nr. 1/2011, art. 258, arată că, ”directorul/directorul adjunct al unității de învățământ de stat poate fi eliberat din funcție la propunerea motivată a consiliului de administrație al inspectoratului școlar/al municipiului București, la propunerea a 2/3 dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membri”.
Pe 12 iulie 2022, DNA Oradea anunța, oficial, punerea în mișcare a acțiunii penale față de fosta directoare a Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, și față de Ioan Sorin Cuc, în acel moment director al școlii ”Avram Iancu” din Oradea.
Acuzele vizau concursul din 2021 pentru directorii de școli din Bihor, unde Sorin Cuc concura pentru funcția de conducere a școlii ”Avram Iancu”. Procurorii susțin că la proba scrisă, profesorul Cuc nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului. El a formulat o contestație, iar până la soluționarea acesteia, Mioara Țigan ”ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers i-ar fi permis inculpatului Cuc Ioan Sorin sa se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv”, arătau procurorii DNA Oradea.
Potrivit surselor BihorJust, sunt suspiciuni că profesorul Cuc ar fi folosit cerneală ”simpatică” atunci când a completat lucrarea de concurs. Cerneala ar fi dispărut după un timp, iar lucrarea i-ar fi fost completată ulterior cu răspunsuri corecte, astfel încât nota să-i fie modificată, după contestații, de la 5,60 la 7, exact cât a avut nevoie pentru a intra la proba interviului, pe care a câștigat-o în detrimentul profesoarei Gheorghina Bîrlădeanu. Se pare că folosirea acestei cerneli ar fi fost dovedită printr-o expertiză.
Ulterior, ”la instigarea aceleiași inculpate (Mioara Țigan – n.n.), inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin”, precizau anchetatorii.
Comments 1