Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit că o cerere de revizuire întemeiată pe dispozițiile Codului de procedură penală referitoare la declararea ca neconstituțională a unei prevederi legale poate fi îndreptată și împotriva unei hotărâri penale definitive prin care a fost soluționată o cerere întemeiate pe dispozițiile articolului 595 din Codul de procedură penală (intervenirea unei legi penale noi). Decizia a fost luată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Curții Supreme.
Potrivit unui comunicat al Curții Supreme, în şedinţa din 3 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a soluționat o sesizare a Secției I Penală din cadrul Tribunalului București în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
Decizia 68 în dosarul nr. 2352/1/2020:
”Admite sesizarea formulată de Tribunalul București – Secţia I penală, în dosarul nr.24527/302/2019 prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:
„Dacă în interpretarea dispozițiilor art. 452 alin. (1) din Codul de procedură penală o cerere de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală poate fi îndreptată și împotriva unei hotărâri penale definitive, dar care nu soluționează fondul acțiunii penale”.
Stabileşte că, în interpretarea dispozițiilor art. 452 alin. (1) din Codul de procedură penală o cerere de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală poate fi îndreptată și împotriva unei hotărâri penale definitive, pronunțate în soluționarea unei cereri întemeiate pe dispozițiile art. 595 din Codul de procedură penală.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.”