Curtea de Apel Timișoara a respins, marți, cererea de revizuire formulată de Parchetul General împotriva achitării fostului șef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa, și a trei dintre foștii săi subordonați. Aceștia au fost acuzați de fapte de corupție, dar au fost achitați de instanța timișoreană, pe motiv că faptele nu există. În schimb, judecătorii au dispus sesizarea Curții Constituționale pentru soluționarea unei excepții de neconstituționalitate referitoare la un caz de revizuire prevăzut de Codul de Procedură Penală.
Minuta hotărârii Curții de Apel Timișoara:
I. În baza art. 459 alin. 5 C.p.p. art. 453 al.3 C.p.p. rap. la art. 453 al.1 lit.f C.pr.pen. , respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuientul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară – Serviciul Judiciar Penal, împotriva deciziei penale nr.380/A din 28 noiembrie 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, pronunţată în dosarul nr.34/35/2017, al Curţii de Apel Timişoara.
II. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor 457 al.1 C.pr.pen şi art. 453 al.3 C.pr.pen., invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară – Serviciul Judiciar Penal, în dosarul nr. 1051/1/2021 al Curţii de Apel Timişoara .
În temeiul art. 275 alin.(3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. (…)
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu privire la cererea de revizuire. Definitivă cu privire la dispoziţia de sesizare a Curţii Constituţionale.
Pronunţată la data de 23.11.2021 prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.
Acuzații ale DNA, desființate de instanță
Chestorul Liviu Popa și patru polițiști din zona Beiușului au fost acuzați de fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA Oradea. În timpul procesului, un subofițer a murit, în urma unui atac cerebral. În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat definitiv pe toți inculpații, pe considerentul că faptele de care sunt acuzați nu există.
Inculpat în același dosar, judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru acuzația de a nu-și fi recunoscut apartenența la masonerie în declarația de interese. Fapta nu este prevăzută de legea penală sau nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, a stabilit instanța, la fel ca în cazul aceleași acuzații aduse chestorului Popa.
Deși pe portalul instanțelor apare și numele judecătorului Ovidiu Galea, acesta nu poate fi vizat de o revizuire, pentru că apelul făcut la Curtea Supremă de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara nu l-a privit și pe magistratul orădean.
Revizuirea dosarului chestorului Liviu Popa a fost cerută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o cerere adresată anul trecut Curții Supreme. Procurorii au solicitat, ulterior, ÎCCJ să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. 1 lit. f Cod procedură penală – hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituțională după ce hotărârea a devenit definitivă.
Comments 1