Un cetățean austriac, condamnat la 5 ani și 7 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, a fost prins de polițiștii bihoreni în Oradea. Marius Gheorghe Dronca fusese dat în urmărire națională și internațională după ce a fost judecat într-un dosar instrumentat de DNA și în care prejudiciul calculat de anchetatori a atins 16 milioane de lei.
Născut în Beba Veche, județul Timiș, dar cu reședința în Oradea și cu cetățenie austriacă, Gheorghe Marius Dronca a fost depistat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri în cursul serii de sâmbătă, 20 februarie, în jurul orei 23:20.
Bărbatul era dat în urmărire națională și internațională după ce Tribunalul Hunedoara a emis pe numele său un mandat de executare a 5 ani și 7 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală. Imediat cum a fost prins, Dronca a fost dus la Penitenciarul Oradea, pentru a-și executa pedeapsa.
Româno-austriacul a fost cercetat într-un dosar al DNA Alba Iulia, în care era acuzat că, alături de soția sa, ar fi produs un prejudiciu de peste 21 de milioane de lei, echivalentul a 5,3 milioane de euro prin neplata impozitului pe profit și a TVA.
”În perioada 1 ianuarie 2008 – 30 iunie 2010, inculpaţii Dronca Gheorghe Marius şi Dronca Argentina Daniela, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale (…), au înregistrat în contabilitatea acestor firme mai multe cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv achiziţii fictive de mărfuri şi prestări servicii de la firme „fantomă” sau de la societăţile comerciale pe care le reprezentau”, arătau anchetatorii DNA.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile (terenuri, spaţii comerciale, staţie de benzină, garaje auto, restaurant) aparţinând celor doi inculpaţi şi uneia dintre firmele lor.
Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a achitat-o pe soția lui Dronca, pe motiv că nu există probe că a comis infracțiunea de care a fost acuzată. În schimb, Gheorghe Marius Dronca a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, iar judecătorii au stabilit că prejudiciul comis și pe care bărbatul trebuie să-l acopere a fost de aproximativ 16 milioane de lei.
Ulterior, în 2019, Tribunalul Hunedoara a modificat pedeapsa, ținând cont de în 2017 Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Dronca la 2 ani și 5 luni de închisoare într-un alt dosar pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și constituire a unui grup infracţional organizat. Astfel, pedeapsa aplicată lui Gheorghe Marius Dronca a fost ridicată la 5 ani și 7 luni de detenție, sentință confirmată de Curtea de Apel Alba Iulia.
Pentru că nu a fost de găsit după ce condamnarea a devenit definitivă, bărbatul a fost dat în urmărire națională și internațională.
În prezent, pe rolul Tribunalului Hunedoara se află o cerere de revizuire a procesului, depusă de soții Dronca. Următorul termen în acest caz a fost stabilit pe 10 martie 2021.
Comments 1