Principalele simptome ale bolii includ: mărirea în volum a abdomenului, balonare, durere sau disconfort abdomino-pelvin, tulburări de tranzit intestinal, cum ar fi constipație, urinare frecventă, pierdere inexplicabilă în greutate, oboseală, durere de spate, tulburări de respirație.
„Aceste simptome pot fi atribuite cu ușurință unor afecțiuni gastrointestinale sau urinare, ceea ce întârzie decizia pacientelor de a solicita asistență medicală. Pentru femei, în special pentru cele de peste 50 de ani sau cu antecedente familiale de cancer ovarian sau de sân, recunoașterea acestor semne devreme și discutarea lor cu medicul sunt elemente cruciale”, a subliniat dr. Tanita Mavriș.
Medicul Tanita Mavriș a ales chirurgia pentru că-i oferea un mediu dinamic în care rigoarea intelectuală se întâlnește cu precizia tehnică. A dobândit o experiență vastă în timpul rezidențiatului la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“ din București, în special în domeniul chirurgiei oncologice.
A realizat peste 300 de intervenții chirurgicale pentru endometrioză profundă cu implicare intestinală în cadrul Bucharest Endometriosis Center, precum și pentru patologii oncologice ginecologice și colo-rectale.
„Nicio operație nu este la fel cu o alta, chiar dacă procedurile sunt similare. Chirurgii trebuie să se adapteze constant la descoperiri neașteptate sau complicații în timpul intervenției, cum ar fi variații anatomice, leziuni tisulare sau progresii neanticipate ale bolii. În aceste momente, chirurgul trebuie să gândească creativ și să ia decizii în timp real pentru a asigura cel mai bun rezultat pentru pacient. Această nevoie de improvizație și adaptare este similară cu modul în care un artist abordează o pânză goală sau o bucată brută de material, ajustându-și abordarea pe măsură ce avansează, iar așa cum un artist își investește emoțiile și dedicarea în creațiile sale, și chirurgii sunt implicați emoțional în bunăstarea pacienților lor. Actul chirurgical nu este doar un proces tehnic, ci implică empatie, grijă și o conexiune profundă cu pacientul și rezultatul“, a precizat medicul, care în fiecare zi se confruntă cu intervenții chirurgicale complexe și provocatoare.
Una dintre acestea a fost și cea în care o tânără, diagnosticată cu o formă rară și agresivă de cancer ovarian – un carcinom cu celule clare apărut pe un endometriom parietal, fusese inițial operată incomplet într-un alt spital pentru această formațiune tumorală (confirmată apoi prin examen histopatologic ca fiind carcinom cu celule clare asociat cu endometrioză) și apoi a venit la Tanita Mavriș, scrie Hotnews.ro
„Intervenția chirurgicală pe care i-am efectuat-o a fost complexă și a constat în excizia completă a tumorii, inclusiv a structurilor parietale afectate, histerectomie totală cu anexectomie bilaterală (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a uterului și a ovarelor) și excizia ganglionilor limfatici. Având în vedere implicarea peretelui abdominal, operat anterior, a fost necesară o reconstrucție parietală complexă pentru a restabili integritatea structurală și funcțională”, a explicat chirurgul.
Capacitatea medicului de a face față situațiilor de mare presiune și de a utiliza abilități practice dobândite pentru a rezolva problemele în timp real, dar și empatia sa au făcut ca din ce în ce mai multe cazuri complexe să i se adreseze.
O altă pacientă cu un carcinom seros ovarian de grad înalt, stadiul IIIC, operat, a apelat la ajutorul dr. Mavriș.
„După ce pacienta a beneficiat de chimioterapie neoadjuvantă (n.r. – chimioterapie care se administrează înaintea unei intervenții chirurgicale), a venit pentru o intervenție chirurgicală extinsă de citoreducție maximală, în care au fost rezecați toți nodulii de carcinomatoză peritoneală, inclusiv de la nivelul peritoneului diafragmatic, omentectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a unui ligament peritoneal), apendicectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a apendicelui), histerectomie totală (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a uterului) cu anexectomie bilaterală (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare) și excizia ganglionilor limfatici de la nivel lombo-aortic si pelvin. Ca și chirurg generalist trebuie adesea să gestionez o gamă largă de cazuri, incluzând intervenții chirurgicale extrem de complexe. Diversitatea patologiilor și particularitățile cazurilor pe care le tratez necesită menținerea un set larg de abilități tehnice și capacitatea de a mă adapta rapid”, a spus medicul.