Consilierul economic al ambasadei României în Ungaria, Horia Mintaș sondează, alături de ambassador, posibilitățile de dezvoltare pe piața ungară a companiilor românești, precum și a turismului local. S-a întâmplat în cadrul unei întâlniri de lucru a Excelenței Sa,le ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Șopandă, care a fost însoțit de consilierul economic al ambasadei, Horia Mintaș cu capii județului Bihor, dar și cu cei din Sălaj.
Horia Mintaș este fiul patronului firmei de construcții CIAC și primvicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici I Mijlocii Ioan Mintaș. La rândul său, Horia Mintaș a fost acționar CIAC.
Conform Prefecturii Bihor, discuțiile au vizat posibile demersuri de promovare a județului Bihor în statul vecin, dintre care menționăm:
– promovarea și susținerea companiilor din Bihor care operează regional și ar dori să se extindă în Ungaria
– trasarea tipologiei investitorilor străini în Bihor, cu accent pe atragerea investițiilor performante, care generează valoare pentru comunitate
– promovarea turistică a Bihorului, în special în Budapesta
– prezentarea și promovarea evenimentelor și produselor culturale din Bihor în Ungaria
La Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria, (BRECO), au fost discutate cu Monica Terean, șef al Secretariatului Comun, și Livia Banu, director executiv, potențiale proiecte de interes pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră româno-ungare, prin sprijinirea iniţiativelor locale.
În cadrul întrevederii de la Camera de Comerț și Industrie Bihor, cu Ioan Micula, președinte, și Constantin Badea, secretar general, precum și în discuțiile cu mediul de afaceri local, au fost discutate proiecte pentru identificarea de noi oportunități de afaceri pentru companiile locale.
Promovarea întreprinderilor mici și mijlocii și a turismului local au fost temele centrale ale discuțiilor cu oficialitățile din Oradea și județul Bihor. Discuțiile au reliefat faptul că exemplele de bună practică sau parteneriatele locale aplicate în Oradea și județul Bihor constituie o bază pentru atragerea de noi investiții, dezvoltarea sustenabilă a zonei și creșterea calității vieții locuitorilor din regiune.