„Pentru mine Istoria şi cercetarea reprezintă pasiuni, teza nu este un moft sau un lucru de bifat. Fac cu suflet. Vreau să dau lumii nişte răspunsuri“, spune Roland Olah, consilierul ministrului Educației, doctorand la Istorie, absolvent al Faculatății din Oradea.
Parlamentarul liberal Adrian Hatos, universitar, la rândul său a făcut afirmația că un absolvent al Universității Oradea e consilierul Ministrului Educației, în contextul în care a ales să o felicite pe ministrul Deca pentru că :<În scurtul mandat au fost adoptate cele două legi (bune) ale educației, ai reușit să traversezi unul din cele mai ample conflicte de muncă din România recentă, și ai de gestionat cel mai greu minister, de departe (cu peste 300.000 de angajați organizați într-o structură foarte complexă).Sper însă ca bihorenii mei să observe că alături de d-na ministru se află permanent, în calitate de consilier, un absolvent al Universității din Oradea, doctorand la universitatea noastră, Roland Olah.Roland este un exemplu viu că acolo unde, pe lângă pricepere și hărnicie, este și stăruință (acum îi zice reziliență), succesul vine neîndoielnic, aproape că nu mai contează de unde pornești>.
Roland Olah este în al doilea an la doctorat în domeniul istoriei. Vrea să ofere lumii informaţii despre modul în care s-a făcut trecerea frauduloasă, în perioada 1980 – 1989, a graniţei de Vest româno-maghiară, pentru că în acest moment nu există nicio carte care să se axeze pe acest subiect.
„Vreau să văd care este profilul celor care au fugit, de ce, cine erau, pe ce rute. Tema nu este acoperită deloc. Este o carte care tratează problema asta, dar se referă la graniţa de Vest româno-iugoslavă, pe mine m-ar interesa mai mult graniţa româno-maghiară. În afară mai sunt doar câteva studii care tratează problematica respectivă, dar pe subiectul acesta propriu-zis aproape că nu s-a discutat până acum“, spunea Roland Olah într-un interviu acordat adevărul.ro.
Pentru a se documenta, trebuie să meargă la Budapesta, ca să cerceteze arhivele din Ungaria, apoi să vină în Bucureşti, pentru a studia arhivele de la CNSAS.Pentru doctorat , pe lângă biblioteci și arhive, Roland Olah ia și interviuri cu protagoniștii acelor vremuri.