Pe lângă numeroasele probleme cauzate de epidemia de coronavirus, a mai apărut una, deloc simplă: concediile medicale.
Problema e serioasă pentru că vorbim de zeci de mii de cazuri, cel puțin până acum. Iar numărul acestora nu va scădea, ci dimpotrivă e de așteptat să crească.
Și vorbim aici despre concediile medicale ale celor aflați în carantină sau autoizolare. Sunt aproape 4 mii de persoane aflate în carantină și peste 33 de mii de oameni aflați în izolare la domiciliu. Toți aceștia beneficiază de concediu medical, dacă sunt angajați.
Autoritățile au stabilit ca plățile pentru concediile medicale generate de epidemia de coronavirus să fie făcute cu prioritate, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Numai că problema este destul de gravă: și până să apară această situație, statul era restant cu 2,7 miliarde de lei la acest capitol. Nu se știe deocamdată ce sumă va trebui să plătească statul la finalul epidemiei, pentru că nu știm nici câți dintre aceștia sunt angajați sau câți li se vor mai alătura.
În orice caz, suma cu care era dator statul la început de martie este surprinzător de mare, în condițiile în care ministrul de finanțe Florin Câțu declara la rectificarea din decembrie 2019 că a adus la zi aceste restanțe!!!!
În decembrie s-au plătit 1,2 miliarde de de lei, dar se observă că restanțele erau mai mari, iar cererile au fost procesate continuu. Spre comparație, suma restantă la începutul lunii martie este aproape egală cu ce s-a plătit pentru tot anul 2019: 1,5 miliarde inițial prevăzute în buget, plus suplimentarea de 1,2 miliarde din decembrie.
Iar asta în condițiile în care suma previzionată în bugetul CNAS pe 2020 pentru concediile medicale este de 1,5 miliarde de lei.