Familiile aflate la început de drum vor putea accesa, în curând, credite de la bănci care vor putea fi folosite pentru organizarea de nunți, botezuri sau achiziționarea unei mașini de familie. Creditul va fi garantat în proporție de 80% de către stat. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), condus de social-democrata Gabriela Firea a detaliat, într-un proiect de act normativ, cheltuielile eligibile și condițiile în care poate fi luat acest credit.
Conform proiectului, persoanele care au vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, vor putea accesa Programul FamilyStart, prin care pot primi până la 75.000 de lei pentru acoperirea unor cheltuieli legate de statutul de familie, casă, sănătate, educație sau cultură.
Statul va garanta un credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporţie de 80%, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, şi va suporta comisionul de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5,5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0,4% anual.
Credite pentru nunți, botezuri sau spitalizare în cazul nașterii
Cuplurile vor putea beneficia de acest credit în următoarele situații:
- cheltuieli legate de cununia civilă, religioasă sau ceremonia de nuntă, în limita a 20.000 lei, decontarea urmând să se facă în termen de trei luni de la data evenimentului;
- decontarea cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
- plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură;
- cumpărarea de laptopuri, calculatoare, tablete, imprimante, softuri de specialitate;
- avansul pentru achiziția unor mașini cu șapte locuri;
- cheltuieli aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor;
- cheltuielile aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate;
- plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri și cheltuieli de transport pentru deplasări;
- plata chiriei, în limita a 300 euro/lună;
- parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe;
- costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale.
Creditul va putea avea una sau mai multe tranșe, iar perioada de creditare va fi limitată la maximum 10 ani, inclusiv o perioadă de grație ce nu poate depăși cinci ani de la data acordării creditului.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie să treacă de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
DOCUMENT – Proiect de OUG privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative: