La jumătatea săptămânii trecute, o știre făcea înconjurul țării: cabinetul unui avocat și birourile a doi notari din Bihor au fost percheziționate în cadrul unui dosar de cămătărie, șantaj și înșelăciune, instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Cei trei erau acuzați de implicare într-o rețea specializată în tranzacții imobiliare ilegale, alături de alte opt persoane. După cum BihorJust a aflat, este vorba despre avocatul Ștefan Sallak, respectiv notarii Ion Giurgincă și Szasz Erno, toți din Salonta.
Potrivit unui comunicat al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, joi, 26 august, polițiștii BCCO Oradea, alături de colegii lor din Cluj și Timișoara și jandarmi bihoreni, au efectuat 51 de percheziții. Dintre acestea, 46 au fost făcute în Salonta și i-au vizat, printre alții, pe avocatul Ștefan Sallak și pe notarii Ion Giurgincă și Szasz Erno.
Cei trei sunt bănuiți că ar face parte, susțin anchetatorii, dintr-o grupare formată din 11 membri. Aceștia ar fi acționat din 2017 până în prezent, perioadă în care ar fi deposedat de locuinţe (apartamente și case) mai multe persoane din judeţul Bihor, prin metode dolosive, înșelăciune și rea credință.
”Sunt bănuiți că ar fi identificat persoane vulnerabile, proprietari de imobile și, profitând de situația acestora, prin înșelăciune, șantaj, violență, ori acordarea de împrumuturi cu dobândă mascată, le-ar fi pretins să semneze actele de transfer ale imobilelor deținute, în favoarea membrilor grupării sau a persoanelor din anturajul acestora”, se arăta în comunicatul BCCO Oradea.
Bihorjust a încercat, la sfârșitul săptămânii trecute, să îi contacteze pe avocatul și notarii vizați de anchetă. În timp ce notarul Szasz nu a fost de găsit, avocatul Ștefan Sallak nu a dorit să facă niciun comentariu. La rândul său, notarul Ion Giurgincă a refuzat orice discuție pe această temă: ”Lăsați-mă în pace! E treaba lor (a anchetatorilor – n.n.), nu mă interesează!”
Polițiștii BCCO Oradea susțin că în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile sau locațiile utilizate de membrii grupării, la trei birouri notariale, la un cabinet de avocatură și la trei societăți comerciale, au fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, diverse înscrisuri, 9 telefoane mobile, 3 laptopuri, 4 stick-uri de memorie, materiale pirotehnice deţinute ilegal, 1.000 de pachete de ţigări de contrabandă, precum şi 183.617 lei, 151.000 de forinți, 2.300 de euro, 1.300 de dolari și 200 de lire sterline.