Peste 1.600 de români vor primi această indemnizație. 4 sunt bihoreni.
UNESCO a introdus Programul Tezaure Umane Vii cu scopul de a amplifica gradul de recunoaștere și vizibilitate pentru persoanele implicate în păstrarea și transmiterea elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunitățile lor, precum și pentru specialiști și publicul larg. Majoritatea celor care vor primi această indemnizație sunt în vârstă de peste 60 de ani și se confruntă cu dificultăți în desfășurarea activităților specifice pentru care au fost onorați, conform informațiilor furnizate de Ministerul Culturii, entitatea care a inițiat acest proiect.Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit este egal cu o sumă ce reprezintă de 3 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi este neimpozabil, conform Legeii nr. 118 din 15 martie 2002. Suma necesară pentru achitarea indemnizaţiilor de merit se suportă de la bugetul de stat. De la 1 octombrie 2023, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care este de 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri.
Guvernul a aprobat, în ședința din 18 decembrie, la propunerea Ministerului Culturii, noi reglementări pentru instituirea indemnizațiilor de merit pentru persoanele care fac dovada excelenței într-un domeniu al patrimoniului cultural imaterial, deținătoare ale titlului onorific de „Tezaur uman viu”.În Bihor sunt patru beneficiari ai acestui titlu de „Tezaur uman viu”. Moise Gavra este meșter cojocar, prelucrarea pieilor și blănurilor.Marius Mihuţ s-a născut în 1971 şi este din Cihei, comuna Sânmartin. Este unul dintre cei care duce mai departe tradiţia făuririi viorii cu goarnă, instrument simbol al zonei Bihorului. Beiușul dă un alt tezaur uman viu. Salvator Cornel Palladi s-a născut în 3 ianuarie 1946 în Beiuș, unde a și crescut și studiat, alături de părinții săi, tatăl Salvator născut în Beiuș în 1913 și mama Valeria, născută în 1925 în Mineu (Sălaj). În 1980 s-a născut prima vioară cu goarnă realizată de Palladi la inițiativa fiului său, Dacian. De aici a început un traseu aparte, deschizându-și un atelier unde își crează viorile din lemn de paltin, cireș roșu, lemn nobil din rădăcină de nuc.Salvator Palladi are deschis acasă la Beiuș un muzeu.
Proiectul „Tezaure umane vii” pentru a fi accesibil tuturor celor care folosesc platforme online, pe website-ul Ministerului Culturii. Acolo se găsec informaţii despre aceşti oameni care păstrează şi transmit mai departe tradiţiile şi valorile naţionale. Fişele tuturor sunt încărcate la adresa http://www.cultura.ro/tezaure-umane-vii.
Hotărârea aprobată de Executiv vizează completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, aprobate prin HG nr. 859/2003.
Prin urmare, se sugerează extinderea categoriilor de posibili beneficiari ai indemnizației de merit pentru a include persoanele implicate în promovarea patrimoniului cultural imaterial.
„În acest context, era necesară crearea unui mecanism pentru recunoașterea meritelor persoanelor declarate Tezaure Umane Vii și integrarea acestor păstrători ai patrimoniului cultural imaterial în rândul beneficiarilor indemnizației de merit instituită prin Legea nr. 118/2002”, informează ministerul Culturii.