Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publice numele candidaților judecători care îndeplinesc condițiile legale de participare la concursurile sau examenele pentru numirea în funcțiile de președinți la judecătorii, la Tribunalul Bihor și la Curtea de Apel Oradea.Competiția are loc în perioada februarie- iunie 2023. Astfel : la Tribunalul Bihor apare numele judecătorului Balogh Teodora Carmen care candidează pentru președenția acestei instanțe la care funcționează ca judecător. Pentru poziția de președinte al Judecătoriei Salonta figurează ca pretendent un judecător de la Chișineu Criș, Chiș Cosma Claudiu. Judecătorul Alin Constantinescu de la Judecătoria Salonta candidează la Judecătoria Oradea Tot acolo candidează judecători care déjà funcționează în cadrul instituției: Georgiana Cristina Felea și Anamaria Ioana Gherlea, dar și Ramona Ioana Poenaru. Pentru președenția Curții de Apel Oradea sunt trei candidature a trei judecători din cadrul Curții: Mariana Ilisie, Mirea Gajdo Sorelay Emeșe și Florica Roman
Unii dintre candidați au cv-uri interesante și înainte de a fi judecători au cocheta și cu teatru, respectiv cu presa. De exemplu, Mirea Gajdo Sorelay Emeșe are următorul parcurs:
Data nasterii: 19 aprilie 1975
Studii: Am fost admisa la INM in sept.2005 – rezultatele concursului de admitere sunt aici. Am fost repartizata in grupa nr 9. Am absolvit in anul 2007.
iunie 2002 – absolventă a cursurilor de master/studii aprofundate la Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Drept, Cluj Napoca, specializarea „Drept comunitar al afacerilor”
iunie 1999 – sefa de promotie, licenţiată în Drept, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Universitatea Oradea, media de licenta 10,
iunie 1993 – absolventa a Liceului Teoretic Doamna Stanca-Satu Mare, sectia Filologie-Istorie cu media generala 9,10.
Profesie: Sunt judecator la Tribunalul Bihor.Sectia Civila din 01.07.2011 iar anterior mi-am desfasurat activitatea la Judecatoria Oradea din 15.07.2007 si am fost numita judecator definitiv prin Decretul Presedintelui Romaniei din 26.01.2009. Sunt specializata in materie civila. Sustin medierea si sunt punct de contact intre judecatorii de la instanta si mediatorii locali, potrivit Protocolului incheiat in febr.2010.
In paralel, am imbratisat cariera universitara: preparator universitar colaborator în cadrul Facultatii de Drept, particulare, Agora, din Oradea, catedra Drept privat, specializarea drept civil (2000-2002), preparator universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Universitatea din Oradea, catedra Drept privat, specializarea drept civil (200-2004), asistent universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Universitatea din Oradea, catedra Drept privat, specializarea drept civil (2004-prezent).
Limbi straine:
Limba Franceza – bine
Limba Engleza – bine
Limba Maghiara – foarte bine
Alte activitati:
2009 am semnat petitia Solidaritate a Puterii Legislative promovata de RNAG
2008 presedintele Biroului Electoral Judetean din Bihor
2003 redactor la publicatia culturala Floare Albastra editata de Club Romantic
2000-2002 consilier juridic colaborator la S.C.Sintezis Birotica S.R.L Oradea
1999-2000 consilier juridic colaborator la Biroul de Informare si Documentare Dacian Palladi-Oradea
1994-1995 colaborator al Televiziunii Samtel, din Satu Mare, functia redactor coordonator al emisiunii de Stiri si redactor si reporter al emisiunii in limba maghiara, initiator al mai multor emisiuni de cultura,sociale si educative ,redactor colaborator al saptamanalului Agenda SM.
1993-1994 actor la Teatrul de Nord Satu Mare
Acest CV nu e la zi însă, judecătoarea a candidat și în 2021 ca vicepreședinte al Curții de Apel Oradea, fiind singura care a reuşit să treacă de media minimă (7), fiind notată cu 7,05 pentru proiectul de management şi 8,80 la testarea scrisă.
Numele judecătoarei originară din Satu Mare apare și într-o declarație publică a deputatului Radu Cristescu care denunța contractul de salubrizare pentru următorii zece ani al municipiului Satu Mare, în valoare de 75 de milioane de euro, afirmând că este făcut în așa fel încât licitația să fie câștigată de aceeași asociere de firme SC AVE Bihor SRL – SC RDE Harghita SRL, care este, de fapt, reprezentanta unei firme din Ungaria. Este aceeași firmă care a câștigat licitația și în Odorheiu Secuiesc, astfel că, potrivit lui Radu Cristescu, funcționarii Primăriei Satu Mare au copiat, pur și simplu, caietul de sarcini de la Primăria Odorheiu Secuiesc. Conforf gazeta de nor-vest.ro <deputatul sătmărean a declarat că are informații potrivit cărora s-ar fi dat ordin inclusiv de la conducerea Ministerului Mediului, portofoliu ce aparține UDMR-ului, ca inspectorii de mediu să ”nu deranjeze” foarte tare derularea licitațiilor, respectiv a contractelor obținute de această asociere de firme în județele controlate de UDMR, iar eventualele contestații sau probleme de ordin juridic ar fi ”rezolvate” cu ajutorul președintelui Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, Bogdan Lehel Lorand, respectiv al vicepreședintelui Curții de Apel Oradea, Mirea Gajdo Loreley Emese, judecătoare originară din Satu Mare. Deputatul sătmărean a declarat că are informații potrivit cărora s-ar fi dat ordin inclusiv de la conducerea Ministerului Mediului, portofoliu ce aparține UDMR-ului, ca inspectorii de mediu să ”nu deranjeze” foarte tare derularea licitațiilor, respectiv a contractelor obținute de această asociere de firme în județele controlate de UDMR, iar eventualele contestații sau probleme de ordin juridic ar fi ”rezolvate” cu ajutorul președintelui Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, Bogdan Lehel Lorand, respectiv al vicepreședintelui Curții de Apel Oradea, Mirea Gajdo Loreley Emese, judecătoare originară din Satu Mare>.
Judecătoarea Teodora Carmen Balogh, care a obținut, ]n 2021 media finală 8,54 (nota pentru proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care candidează – 8,28, iar cea la testarea scrisă – 8,80), candid\nd ca vicepre;edinte la Tribunalul Bihor. Aceasta este absolventă a Facultății de Drept din Oradea, promoția 2001, iar între 2002 și 2004 a fost consilier juridic la Fundaţia Română pentru Comunitate, Copii şi Familie. A urmat apoi cursurile Școlii Naționale de Grefieri, iar din 2005 până în 2008 a fost grefier cu studii superioare juridice la Judecătoria Oradea. Timp de un an a fost grefier la Curtea de Apel Oradea, după care a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii. În 2011 a devenit judecător la Judecătoria Oradea, iar din 2015 activează în cadrul Tribunalului Bihor, la secția I Civilă.
În ceea ce privește un alt candidat, în prima ședință a acestui an a CSM figura propunerea de prelungire a delegării doamnei judecător ILISIE MARIANA în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Curţii de Apel Oradea.DE numele doamnei judecător se leagă retrogradarea judecătorului Adrian Buz de la Curtea de Apel fiindcă ar fi criticat în ședință publică deciziile administrative ale conducerii.