Problemele majore din agricultură sunt generate nu de caniculă ci mai degrabă de legislaţia lacunară care favorizează „samsarii şi şmecherii”, declară vicepreşedintele AUR Bihor, Ciprian Blejan, după discuţiile purtate cu fermierii şi producătorii din mai multe localităţi din Bihor, pe marginea Planului Simion pentru Gospodăriile Țărănești.
Vicepreşedintele AUR Bihor a arătat în discuţii că planul vizează asigurarea suveranităţii alimentare a țării, revitalizarea gospodăriilor țărănești, prin integrarea acestora în cooperative și asociații agricole, susținând că acestea ar trebui să aibă un statut special în legislația românească și să joace un rol strategic național pentru a asigura suveranitatea alimentară a țării.
Potrivit datelor statistice, în ultimii 34 de ani, din România au plecat peste 5 milioane de români, marea majoritate din satele românești în România, iar în fiecare zi, dispar 400 de gospodării ţărăneşti. „Rezultatul este că 70% din produsele alimentare din ţară sunt din import. Putem spune că, în România, e Cod roşu în agricultură. Trebuie să asigurăm suveranitatea alimentară a românilor”, spune Ciprian Blejan.
Dorim ca gospodăriile țărănești să se asocieze sub forma cooperativelor…
Planul Simion pentru Gospodăriile Țărănești prevede crearea unei legislaţii care să transforme agricultura într-o activitate profitabilă, inclusiv prin acordarea unor avantaje pentru formele de asociere din acest domeniu.
„Poate că vom fi catalogați nostalgici, dar dorim ca gospodăriile țărănești să se asocieze sub forma cooperativelor, iar acestea să aibă un statut special în legislația românească”, a spus liderul AUR Bihor, arătând că, pentru a încuraja românii să se întoarcă la țară, măsurile din Planul Simion vor asigura un câștig mediu lunar de 2.000 de euro pentru cei care aleg să revină în mediul rural.
„În România de astăzi a lui Iohannis, acest lucru pare utopie. În programul pe care îl prezentăm noi avem nevoie de investiții ca produsele din gospodăria țărănească să ajungă în ateliere. În ateliere de prelucrat legume și fructe, în ateliere de prelucrat lapte, în ateliere de sacrificat păsări și animale, în ateliere de colectare și marcare ouă, în ateliere gastronomice”, susţine Blejan, precizând că investițiile necesare se ridică la 300-400 de milioane de euro, ele fiind deja bugetate în Planul Național Strategic.
Totodată, spune liderul AUR Bihor, Planul lui George Simion vizează şi reconfigurarea sistemului de subvenții agricolepentru a asigura corectitudine și eficiență. „Acum, aceste subvenţii deservesc în mare parte samsarii de terenuri şi șmecherii care fac agricultură doar pe hârtie şi nu produc nimic”, zice Blejan, arătând că sistemul va fi regândit în aşa fel încât să fie axat pe produs „pe carnea pe care o produc, pe litrii de lapte pe care îi produc”. „Așa este cinstit, pentru că așa ne-au cerut oamenii”, a arătat vicepreședintele AUR Bihor Un alt plan, a arătat Blejan, este anularea „Legii Porcului”, care a interzis reproducția la nivel de gospodărie țărănească și la nivel de cooperativă. „E regretabil că am ajuns să limităm la 5 numărul de animale din gospodărie, atâta timp cât în țări vecine precum Ungaria, aceste limite sunt undeva la 100”, spune liderul AUR Bihor, susţinând că, „cu sistemul pe care l-am gândit, dacă îl implementăm, ducem importul sub 5%. Poporul român se poate hrăni cu mâncare sănătoasă, produsă în țară”.