Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că operatorii de platforme online nu fac în principiu ei înșiși o comunicare publică a conținuturilor protejate de dreptul de autor pe care utilizatorii lor le încarcă în mod nelegal. Totuși, acești operatori efectuează o astfel de comunicare cu încălcarea dreptului de autor în cazul în care contribuie, dincolo de simpla punere la dispoziție a platformelor, la acordarea accesului publicului la aceste conținuturi, arată CJUE. Hotărârea a fost dată în două cazuri conexate, printre care unul în care YouTube a fost chemat în justiție pentru încărcarea pe această platformă, fără autorizație, a unor clipuri din timpul turneului artistei Sarah Brightman.
În prima cauză analizată de Curtea Europeană de Justiție, un producător de muzică, Frank Peterson, a dat în judecată YouTube și Google cu privire la încărcarea, pe YouTube, în anul 2008, a mai multor fonograme asupra cărora pretindea că deține diferite drepturi. Este vorba despre titluri ale albumului A Winter Symphonyal artistei Sarah Brightman, precum și despre înregistrări audio private realizate cu ocazia concertelor din cadrul turneului său „Symphony Tour”. Încărcarea a fost efectuată de utilizatori ai acestei platforme fără autorizația sa.
În litigiul aflat la originea celei de a doua cauze, editura Elsevier a introdus o acțiune în fața instanțelor germane împotriva Cyando cu privire la încărcarea, pe platforma sa de stocare-hosting și de partajare de fișiere „Uploaded”, în anul 2013, a diferitor opere asupra cărora Elsevier deține drepturile exclusive. Și în acest caz, încărcarea operelor (Gray’s Anatomy for Students, Atlas of Human Anatomy și Campbell-Walsh Urology) a fost făcută de utilizatori ai acestei platforme fără autorizația sa.
Sesizată cu cele două litigii, Curtea Federală de Justiție din Germania a prezentat CJUE mai multe întrebări, pentru ca aceasta să stabilească, printre altele, răspunderea operatorilor de platforme online în ceea ce privește operele protejate de dreptul de autor care sunt încărcate, în mod ilicit, pe aceste platforme de utilizatorii lor.
În hotărârea sa, pronunțată, marți, 22 iunie, în Marea Cameră, CJUE a statuat în special că, în stadiul actual al dreptului Uniunii, operatorii de platforme online nu fac ei înșiși o comunicare publică a conținuturilor protejate de dreptul de autor pe care utilizatorii lor le încarcă în mod nelegal, cu excepția cazului în care acești operatori contribuie, dincolo de simpla punere la dispoziție a platformelor, la acordarea accesului publicului la astfel de conținuturi cu încălcarea dreptului de autor.
Pe de altă parte, Curtea statuează că acești operatori pot beneficia de exonerarea de răspundere, în sensul Directivei 2000/31, cu condiția ca ei să nu aibă un rol activ de natură să le confere o cunoaștere și un control al conținuturilor descărcate pe platforma lor.
DOCUMENT – Comunicatul CJUE referitor la hotărârea în cauzele conexate C-682/18 Youtube C-683/18Cyando: