Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, joi, că un pasager al cărui zbor a fost anulat sau a avut o întârziere prelungită poate cere plata compensației prevăzute în regulamentul privind drepturile pasagerilor aerieni în moneda națională la locul său de reședință. Decizia a fost dată la solicitarea unei instanțe din Polonia, care a avut pe rol un caz în care o companie de transport aerian a refuzat să achite compensația pe motiv că a fost solicitată în zloți, nu în euro.
În cazul respectiv, zborul pentru care o pasageră și-a rezervat bilet a avut o întârziere de trei ore. Femeia, care putea pretinde o compensație în cuantum de 400 de euro, în temeiul regulamentului privind drepturile pasagerilor aerieni, și-a cedat creanța în favoarea unei societăți cu sediul în Varșovia. La rândul său, aceasta a cerut judecătorilor să oblige compania aeriană la plata contravalorii în zloți a sumei de 400 de euro.
Însă compania de transport aerian a refuzat cererea de compensație în special pentru motivul că aceasta a fost exprimată, contrar prevederilor dreptului național, într-o monedă eronată, și anume în zloți, nu în euro.
Instanța poloneză a sesizat Curtea Europeană de Justiție și a cerut să se stabilească dacă regulamentul privind drepturile pasagerilor aerieni se opune unei reglementări sau unei practici jurisprudențiale a unui stat membru care prevede că cererea de compensație introdusă în acest scop de un pasager sau de succesorul său în drepturi poate fi respinsă numai pentru motivul că el a exprimat-o în moneda națională.
CJUE a precizat că ”a subordona dreptul la compensație pentru prejudiciile determinate de neplăcerile serioase din transportul aerian de pasageri condiției ca compensația să fie plătită în euro pasagerului lezat, cu excluderea oricărei alte monede naționale, ar echivala cu restrângerea exercițiului acestui drept și ar încălca, prin urmare, cerința interpretării largi”.
Curtea a arătat că regulamentul privind drepturile pasagerilor aerieni se aplică pasagerilor fără a face distincție între ei pe motiv de cetățenie sau de loc de reședință, criteriul relevant fiind locul unde este situat aeroportul de plecare al acestor pasageri. Prin urmare, pasagerii care beneficiază de un drept de compensare trebuie să fie considerați ca fiind toți în situații comparabile, susțin judecătorii CJUE.
”A impune o condiție în temeiul căreia cuantumul compensației prevăzute de regulament, reclamată de pasagerul prejudiciat sau de succesorul său în drepturi, nu ar putea fi achitat decât în euro, cu excluderea monedei oficiale dintr-un stat membru care nu aparține zonei euro, poate conduce la o diferență de tratament între pasagerii prejudiciați sau succesorii lor în drepturi, fără a putea fi avansată nicio justificare obiectivă pentru această diferență de tratament”, se arată în comunicatul Curții Europene de Justiție.
Potrivit instanței europene, modalitățile operațiunii de conversie din euro în moneda națională rămân de resortul dreptului intern al statelor membre.