30 de persoane au fost puse sub acuzare, iar dintre acestea 15 au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Bacău într-un mega-dosar care privește un club clandestin, dedicat consumului de droguri și prostituției, organizat într-un depozit din Bacău. Printre cei cercetați se numără patru polițiști, dintre care unul este suspectat că, o perioadă, a aprovizionat cu substanțe psihoactive petrecerile organizate în localul ilegal. Mai bine de patru ani, la petrecerile desfășurate aproape zilnic erau aduse și minore, multe filmate în timp ce erau abuzate sexual.
Procurorii DIICOT au stabilit că întreaga afacere clandestină a fost pusă pe picioare de S.M., care, în 2013, a transformat biroul aflat într-o încăpere aflată lângă depozitul de mărfuri alimentare al firmei sale, într-un spațiu dedicat activităților recreative. A dotat locul cu instalație de sonorizare, mixer, ecran LCD, sistem de lumini ambientale, canapele și, până la un moment dat, bară de striptease și a început să organizeze petreceri, pe parcursul cărora se consuma inițial doar alcool.
Întâlnirile se desfășurau cu regularitate, în aproape fiecare zi lucrătoare a săptămânii, au aflat anchetatorii. Printre participanți se aflau apropiații proprietarului, patroni de firme, interlopi, dar și funcționari ai statului.
”Totuși, numărul mare de participanți identificați în cursul urmăririi penale reflectă faptul că inculpatul nu utiliza criterii de eligibilitate, anturajul său neavând deloc caracterul unui grup social exclusivist”, spun procurorii DIICOT despre grupul care a transformat petrecerile cu fete și droguri într-un adevărat ”fenomen infracțional”.
Primele substanțe psihoactive, aduse de un polițist
Din mărturiile unor participanți la petreceri, procurorii au aflat că, în 2014, în clubul clandestin au început să fie utilizate substanțe cu efect psihoactiv de tip coffeshop, aduse la început de un fost agent de poliție.
”Au fost identificate mai multe filmări realizate cu ocazia unor petreceri în timpul cărora participanții aspiră nazal o pulbere de culoare albă, cele două petreceri având loc în cursul lunilor august și septembrie 2014, iar persoana responsabilă de livrarea și oferirea spre consum a substanței fiind inculpatul H.A.B.”, susțin anchetatorii.
Un an mai târziu, clienții clubului au trecut la ketamină, substanță încadrabilă în categoria drogurilor de risc, cu utilizare curentă în medicina veterinară. Aceasta era furnizată organizatorului petrecerilor de către un inginer zootehnist.
”De asemenea, s-a constatat că, în perioada decembrie 2017 – februarie 2019, inculpatul B. A.-M., care a făcut parte dintre apropiații inculpatului S. M., având profesia de tehnician dentar, a procurat, a livrat și a oferit participanților la petrecerile organizate în acest spațiu substanțe încadrate în categoria drogurilor de mare risc, respectiv cocaină”, au relatat procurorii DIICOT Bacău.
De altfel, petrecerile organizate de către inculpatul S. M. au devenit o țintă pentru mai mulți dealeri de droguri cunoscuți în Bacău și cercetați de DIICOT.
Fetele aduse la petreceri, filmate în timp ce erau abuzate
Probele strânse de procurori au indicat faptul principalul motiv pentru care erau organizate petrecerile din clubul clandestin era angajarea în practici sexuale.
”Persoanele de sex feminin care ajungeau în acest loc erau fie partenere ale apropiaților inculpatului S. M., aflate în căutarea intimității alături de aceștia, fie membre ale anturajului inculpatului care frecventau ”clubul” în scop de agrement și, ocazional, se angrenau în activități sexuale”, au explicat anchetatorii.
Ulterior au fost aduse minore cu vârste între 14 și 17 ani, provenite din mediul rural și racolate de la liceele din oraș. Chiar inițiatorului petrecerilor ajunsese să joace rolul de intermediar în cadrul operațiunilor de comerț sexual. ”După caz, acesta procura servicii sexuale pentru cunoștințele sale care îi solicitau acest lucru sau racola persoane interesate să obțină astfel de servicii în folosul persoanelor care practicau prostituția”, au stabilit procurorii DIICOT.
În timpul petrecerilor, minorele au fost filmate în timp ce aveau comportamente sexuale explicite sau desfășurau reprezentanții cu caracter pornografic. În unele cazuri, imaginile surprindeau abuzurile sexuale la care erau supuse fetele care își pierdeau cunoștința în urma consumului de droguri.De altfel, în locuința proprietarului clubului au fost găsite cantități impresionante de materiale video realizate cu ocazia petrecerilor organizate în cursul anilor 2014 și 2015.
Rețeaua polițiștilor
În momentul în care s-ar fi implicat în afacerea clubului clandestin, agentul A.B.H. era suspendat din funcție, spun procurorii DIICOT. Polițistul fusese trimis în judecată în cadrul unui dosar al DIICOT Bacău, după ce anterior a fost arestat preventiv pentru săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă, tâlhărie și furt.
Agentul era cunoscut printre petrecăreți sub porecla ”Bogdănel Gaborel” și venea de multe ori însoțit de alți colegi, printre care doi polițiști din unitatea de care aparținea.
”Prezența constantă a celor trei lucrători de poliție – cărora li se mai alăturau ocazional și alți colegi – crea participanților la petreceri impresia că inculpatul S. M. beneficiază de protecție și, probabil, genera chiar în conștiința acestuia un sentiment de impunitate. Această împrejurare poate explica comportamentul dezinhibat și indiferent față de rigorile legii”, consideră anchetatorii.
De altfel, unul dintre cei doi colegi ai polițistului, care veneau în clubul ilegal, împreună cu un alt agent, sunt cercetați de DIICOT și pentru mușamalizarea unor accidente în care au fost implicați proprietarul clubului și un alt inculpat în dosar.
Procurorii au mai cercetat o femeie care, deși a depus mărturie împotriva organizatorului petrecerilor, l-a anunțat pe acesta că este în vizorul autorităților și că, ”în concluzie, ar trebui să se gândească la varianta plecării din țară”.
Până la data emiterii rechizitoriului, acțiunea penală declanșată în privința unui număr de 11 inculpați a fost soluționată prin încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, mai precizează DIICOT.