Prim-adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, locotenent-colonel Alexandru Adrian Csilik, este cel care conduce modulul de intervenție al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, specializat în stingerea incendiilor de pădure, dislocat în Grecia. Acesta va avea sub comandă 142 de salvatori români, dintre care 17 bihoreni, care au plecat, vineri, într-o nouă misiune de stingere a incendiilor de pădure din Grecia.
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Secției Beiuș și de la sediul ISU Bihor au pornit, joi seara, spre Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției – Ciolpani.
Salvatorii bihoreni care participă la această misiune sunt locotenent-colonel Alexandru Csilik– comandantul modulului român de intervenție, căpitan Arnold Toth, plutonier Adrian Szmolen, plutonier Lucian Buboi, plutonier adjutant Aron Popa, plutonier adjutant Petru Lucaciu, plutonier adjutant șef Călin Susa, plutonier adjutant Ferencz Szilagyi, plutonier adjutant Olimpiu Gyori, plutonier major Vlad Naca, plutonier major Adelin Gherman, plutonier adjutant șef Teodor Popovici, plutonier adjutant șef Robert Nagy, plutonier adjutant Mihai Panea, plutonier adjutant Florin Purza, plutonier Valentin Țifra și plutonier major Raul Totoi.
”Pompierii militari bihoreni s-au deplasat în sprijinul pompierilor eleni cu o autospecială de stingere a incendiilor de pădure, cu o autocisternă cu o capacitate de 7000 de litri de apă și cu o autospecială de primă intervenție și comandă”, a precizat maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU ”Crișana”.
”Mă simt onorat că am fost însărcinat cu această misiune și știu că va fi greu. Mă aștept la ce este mai rău acolo, în Grecia, dar am ales oameni cu experiență, care s-au oferit ca voluntari pentru această misiune și care sunt devotați acestei meserii. Este un plus pentru noi că avem oameni care au fost la intervențiile precedente în insula Evia, au deja experiența intervențiilor din Grecia, iar asta ne va ușura munca de coordonare și organizare a intervențiilor. Ieri am luat legătura cu fostul comandant al intervenției, mi-a dat sfaturi de care voi ține cont”, a declarat, la plecarea spre Grecia de la Ciolpani, locotenent-colonelul Alexandru Csilik (foto stânga).
Dacă la precedenta intervenție, pompierii români au luptat cu focul în insula Evia, de această dată vor fi prezenți în provincia Atica, lângă Atena. Cei 142 de pompieri români vor avea la dispoziție 28 de autospeciale.
„Un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure va fi dislocat în Grecia pentru a putea sprijini salvatorii eleni în zonele puternic afectate de incendii. Astfel acest modul este format din 142 pompieri salvatori din IGSU și 15 unități subordonate acestuia, cu 28 de autospeciale: opt autospeciale de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, șapte autospeciale de primă intervenție și comandă, două microbuze, un autocar și alte mijloace de sprijin logistic, incluzând o dronă”, se arată într-un comunicat IGSU.
Misiunea precedentă a pompierilor români s-a încheiat mai repede cu două zile decât era prevăzut, după ce incendiile din zona în care au acționat au fost puse sub control. Lăudați de presa elenă datorită curajului lor, salvatorii au fost înaintați în grad la revenirea în țară și au primit ”Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”.
Printre cei 108 pompieri care au acționat în insula Evia s-au numărat doi orădeni: plutonierul major Florin Mădălin Selegean și plutonierul adjutant Cătălin Andrei Mădă.