Comisia de evaluare de la concursul de promovare la Înalta Curte a descoperit deficiențe majore la candidatii pentru Secția penală. Există carențe semnificative, abordare superficială, hotărâri cu caracter lapidar, minimal, omisiuni și altele.
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat rapoartele de evaluare a hotărârilor judecătorești pronunțate de candidați pentru ÎCCJ.
Au fost scoase la concurs șapte posturi vacante de judecător la Secția penală a ÎCCJ, dar s-au înscris doar șase candidați printre care și judecătorul Mihail Udroiu, de la Curtea de Apel Oradea.
Mai sunt înscriși judecătorul Ovidiu Biciusca, de la Curtea de Apel Suceava; judecătoarea Marilena Iuliana Ciolca, de la Curtea de Apel București; judecătorul Laurențiu Marius Hetriuc, de la Curtea de Apel Suceava; judecătoarea Alina Petronela Mosneagu, de la Curtea de Apel București și judecătorul Mihai Viorel Tudoran, de la Curtea de Apel Ploiești.
Candidații au primit câte un cod de concurs, astfel că nu se cunoaște pe cine anume privește raportul de evaluare întocmit, lucrările fiind la anonimizate pentru a nu putea fi găsit vreun element care sa conduca la identificarea dosarului în care a fost pronunțată hotărârea, și ulterior la aflarea numelui candidatului.
Cert este că s-au obținut 59 de puncte, 63 de puncte, 67 de puncte, 79 de puncte, 90 de puncte și 91 de puncte dintr-un total de 100 de puncte.
Chiar și asa, în pofida anonimizării unul dintre punctajele cele mai mari (90 și 91 de puncte) aparține judecătorului Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea, lucru susținut de pregătirea profesională de excepție a acestuia.- conform LUJU.
Astfel, printre deficiențele identificate la candidații pentru Secția penală de către comisia de evaluare se număra carențe semnificative în capacitatea de analiză, abordări superficiale sau prezentarea argumentației într-un mod lapidar, minimal sau doar concluziv. Totodata, alte probleme privesc omisiuni evidente în analiza și a interpretarea probelor, unele chiar lipsind, exprimări defectuoase ori incoerente, precum și preluarea hotărârilor pronunțate de prima instanță fără ca acestea să fie sintetizate.
Rapoartele se pot consulta: https://www.iccj.ro/2023/08/25/concurs-de-promovare-in-functia-de-judecator-la-inalta-curte-de-casatie-si-justitie-ce-se-va-desfasura-in-perioada-aprilie-septembrie-2023/