După imediat 17 ani, Comisia Europeană a încheiat în mod oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, dar și pentru Bulgaria.
Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost creat în anul 2007 în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.
Comisia a efectuat patru evaluări suplimentare ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor.
În raportul din iunie 2021RO, Comisia a fost în măsură să marcheze îndeplinirea unor progrese substanțiale în ceea ce privește toate obiectivele de referință ale MCV. Comisia a remarcat un nou impuls puternic pentru reformă și pentru remedierea regresului din perioada 2017-2019, multe recomandări fiind pe cale să fie îndeplinite în cazul în care progresele înregistrate rămân la un nivel constant. Din acel moment, au fost luat și alte măsuri pozitive, astfel cum se detaliază în raportul din 2022,care a concluzionat că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător.
„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.” a declarat Președinta Ursula von der Leyen.
În viziunea președintelui, România s-a schimbat și este un stat de drept, cu o justiţie funcțională.
“După părerea mea, este o mare reuşită a României. A durat mult, s-a lucrat mult şi intens şi, în final, am reuşit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiţie funcţională şi, totuşi, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupție, ci este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România”, a declarat Klaus Iohannis.
Pentru România ridicarea MCV este o reușită a insitutuțiilor statului și a întregii societăți românești.
“A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum. Am parcurs, ca stat european, o perioadă în care democrația românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat și și-a creat acei anticorpi atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată. Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar și am răspuns eficient disfuncționalităților existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupții”, a mai spus președintele României.
„Este foarte important să nu ne relaxăm cu această reușită, este datoria noastră a tuturor să ne asigurăm că reformele continuă și că progresul realizat până acum este ireversibil. Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupția și a promova transparență în cadrul instituțiilor. Ca prim-ministru, îmi reafirm angajamentul în sprijinirea tuturor reformelor necesare care să respecte valorile europene și principiile statului de drept.” a declarat Marcel Ciolacu.