Comisia Europeană propune ca statele membre să ridice restricțiile privind călătoriile neesențiale pentru persoanele vaccinate care călătoresc în UE, se arată într-un comunicat al Executivului european. Astfel, interdicția de călătorie ar trebui să fie ridicată nu doar pentru toate persoanele care provin din țări cu o situație epidemiologică bună, ci și pentru toți cei care au primit ultima doză recomandată dintr-un vaccin autorizat de Uniunea Europeană.
Potrivit Comisiei, statele membre ar trebui să permită deplasarea în Uniunea Europeană a acelor persoane care au primit, cu cel puțin 14 zile înainte de sosire, ultima doză recomandată dintr-un vaccin autorizat în UE. Statele membre ar putea extinde acest măsură și la cei imunizați cu un vaccin pentru care a fost finalizat procesul de listare al OMS.
În plus, dacă statele membre decid să renunțe la cerința prezentării unui test PCR negativ și/sau la impunerea unei carantine pentru persoanele vaccinate pe teritoriul lor, acestea ar trebui să renunțe la aceste cerințe pentru călătorii vaccinați din afara UE, consideră Comisia Europeană.
Turiștii vor putea să dovedească faptul că au fost vaccinați cu un certificat verde digital emis de autoritățile statelor membre sau cu un alt certificat recunoscut ca echivalent în virtutea unei decizii de adecvare a Comisiei. ”Până când certificatul verde digital nu este operațional, statele membre ar trebui să poată accepta certificate din țări terțe pe baza legislației naționale, luând în considerare capacitatea de a verifica autenticitatea, validitatea și integritatea certificatului și dacă acesta conține toate datele relevante”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Statele membre pot lua în considerare crearea unui portal care să permită călătorilor să solicite recunoașterea unui certificat de vaccinare emis de o țară din afara UE ori pentru eliberarea unui certificat verde digital. Copiii excluși de la vaccinare ar trebui să poată călători cu părinții lor vaccinați dacă au un test PCR COVID-19 negativ efectuat cel mai devreme cu 72 de ore înainte de sosire.
În prezent, călătoriile neesențiale, indiferent de statutul individual de vaccinare, sunt permise din 7 țări europene cu o situație epidemiologică bună. Comisia a propus creșterea pragului legat de numărul de noi cazuri COVID-19 utilizat pentru a întocmi lista țărilor pentru care sunt permise toate călătoriile. Concret, propunerea este de crește de la 25 la 100 a incidenței cumulative la 14 zile pentru cazurile de COVID-19. Acesta este considerabil mai scăzut decât actuala medie europeană, care este de peste 420.
Noul prag ar trebui să permită extinderea listei țărilor din care este permisă călătoria neesențială, indiferent de starea de vaccinare, sub rezerva măsurilor legate de sănătate, cum ar fi testarea și/sau carantina.
În același timp, pentru a contra-balansa noile măsuri de relaxare și a nu permite intrarea în Europa a noilor tulpini ale coronavirusului, Comisia Europeană a propus un mecanism de „frână de urgență”. Aceasta va permite statelor membre să acționeze rapid și temporar pentru a limita toate călătoriile din țările afectate pentru a pune în aplicare măsurile sanitare adecvate.