Un grup de 15 persoane este vizat de perchezițiile efectuate, marți dimineața, în București, Argeș, Călăraș și Ilfov, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul BCCO București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor. Gruparea este suspectată că a facilitat obținerea frauduloasă a unor credite sau indemnizații pentru mai multe persoane, în schimbul unor comisioane.
Anchetatorii susțin că, în cursul anului 2019, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în comiterea de infracțiuni de înșelăciune. Liderii acestui grup controlau mai multe firme care nu desfășurau nicio activitate comercială, nu funcționau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru și nu aveau angajați și nici resursele materiale necesare îndeplinirii obiectului de activitate.
”Membrii grupului infracțional racolau persoanele fizice, pe care le angajau fictiv în cadrul societăților aflate la dispoziția grupului, iar ulterior le instigau să solicite, în mod fraudulos, acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.) de la diferite bănci și instituții financiare nebancare”, au explicat procurorii DIICOT.
Angajarea fictivă a persoanelor în cauză era făcută prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor declarații fiscale (D 112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), depuse de către presupușii angajatori. Documentele atestau că solicitanții creditelor erau angajați în cadrul acestor firme de mai mult timp (era vorba de perioade cuprinse între 6 luni și un an).
După întocmirea formelor de angajare fictivă, persoanele în cauză, însoțite de unii dintre membrii grupului infracțional, depuneau repede – uneori chiar în aceeași zi – cereri de creditare la mai multe unități bancare/IFN-uri/ Astfel, încercau să-și crească șansele de obținere a împrumuturilor și să evite riscul raportării la Biroul de Credite, ca urmare a neachitării ratelor creditelor deja aprobate.
”După obținerea frauduloasă a împrumuturilor, o parte din valoarea acestora era remisă membrilor grupului infracțional, ratele de credit nemaifiind achitate. În general, persoanele racolate în vederea solicitării de credite aveau o situație materială precară, nu aveau loc de muncă sau o sursă sigură de venit și nici nu dețineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei măsuri asigurătorii în vederea reparării prejudiciului”, au aflat anchetatorii.
Valoarea prejudiciului cauzat instituțiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv în cadrul firmelor controlate de grupul infracțional organizat se ridică la aproximativ 300.000 de lei.
La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie aduse, în vederea audierii, 15 persoane, care vor fi audiate într-un dosar de înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals și uz de fals.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.