Problema de drept procesual penal ce a generat practică neunitară se referă la competența de efectuare a urmăririi penale după calitatea persoanei în situația în care autorul infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzute de art. 348 C. pen. este un avocat suspendat la cerere sau incompatibil.
În opinia Institutului Național al Magistraturii potrivit art. 56 alin. (6) C. proc. pen., este competent să efectueze ori, după caz, să conducă și să supravegheze urmărirea penală procurorul de la parchetul corespunzător instanței care, potrivit legii, judecă în primă instanță cauza cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.
În aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., curtea de apel judecă în primă instanță, printre altele, infracțiunile săvârșite de avocați. Competența astfel stabilită în favoarea parchetului de pe lângă curtea de apel, de a urmări infracțiunile săvârșite de avocați este una personală, determinată de calitatea suspectului/inculpatului de avocat (inclusiv în cazul urmăririi infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, prevăzută de art. 348 C. pen.).
Aceasta din urmă încetează în cazurile expres și limitativ prevăzute de art. 26 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, respectiv: prin renunţarea scrisă la exerciţiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s-a luat măsura excluderii din profesie ca sancţiune disciplinară sau dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.
Pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor art. 27 din același act normativ, calitatea de avocat este suspendată, printre altele, în caz de incompatibilitate, pe durata existenţei acestei stări, dar și la cererea scrisă a avocatului.
Relevantă este și jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție care prin Decizia 2054 din 2011 a hotărât că în cazul în care asistenţa juridică a învinuitului sau a inculpatului este obligatorie, încălcarea dispoziţiilor relative la asistarea acestora de către apărător, ca persoană care a dobândit calitatea de avocat în condiţiile legii, se sancţionează cu nulitatea absolută. Prevederile art. 197 alin. (2) C. proc. pen. nu sunt incidente, dacă învinuitul sau inculpatul a fost asistat de persoana care a dobândit calitatea de avocat în condiţiile legii, indiferent dacă această calitate era suspendată pentru neplata taxelor și a contribuţiilor profesionale.