Material realizat de Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi – avocat partener Societatea civilă de avocați Mureșan-Silaghi
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, fiind sesizată cu un conflict negativ de competență, că normele privind competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizate și Terorism operează și în cazul reunirii facultative. Această încheiere nr. 425, pronunțată în dosarul 7437/182/2021, la data de 5 august 2021, vine și completează încheierea nr. 164, pronunțată de ÎCCJ la data de 14 martie 2019, care viza reunirea obligatorie.
Pe rolul Judecătoriei Baia Mare, inculpații, prin apărător, au introdus o cerere de înlocuire a arestului preventiv dispus de această instanță inițial pentru o perioadă de 30 de zile și înlocuirea acesteia cu măsura preventivă privativă de libertate a arestului la domiciliu. Inițial, cei doi inculpați au fost arestați preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Baia Mare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat – faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. d din Codul penal (inculpatul X) – și a infracțiunilor de furt calificat – faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. d din Codul penal – și conducerea unui vehicul neînmatriculat – faptă prevăzută de art. 334 alin. 2 din Codul penal (inculpatul Y).
La data de 22 iulie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, prin adresa nr. 155/VIII.1/2021, a comunicat Judecătoriei Baia Mare că, la data de 21 iulie 2021, a fost emisă o ordonanță de reunire a dosarului nr. 69/D/P/2021 la dosarul 58 /D/P/2021. Tot la aceeași dată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a comunicat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Baia Mare, investit cu soluționarea cererii de înlocuire, că s-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei 1431/P/2021 către DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, formându-se noul număr de dosar 69/D/P/2021
Facem mențiunea că în dosarul 58/D/P/2021 se efectuează cercetări față de mai mulți inculpați pentru săvârșirea de către aceștia a infracțiunilor prevăzute de art. 367 alin. 1, art. 310 și art. 313 din Codul penal. Printre aceștia se numără inculpatul X din dosarul 1431/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, inculpatul Y neavând nicio calitate în acest dosar al DIICOT.
Având în vedere toate cele de mai sus, Judecătoria Baia Mare invocă din oficiu excepția necompetenței materiale a soluționării cererii de înlocuire a arestului preventiv, excepție admisă, și dispune trimiterea cauzei spre soluționare Tribunalului Satu Mare.
Tribunalul Satu Mare primește cererea de înlocuire a arestului preventiv, formulată de cei doi inculpați prin apărător la data de 6 august 2021, iar, soluționând cererea, invocă din oficiu excepția necompetenței materiale a Tribunalului Satu Mare în vederea soluționării prezentei cauze, având în vedere următoarele:
– față de inculpatul Y nu se desfășoară nicio urmărire penală în dosarul 58/D/P/2021 al DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, acesta neavând nicio calitate în acel dosar, respectiv infracțiunile reținute în sarcina acestuia fiind cele de furt calificat – faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. d din Codul penal, conducerea unui vehicul neînmatriculat – faptă prevăzută de art. 334 alin. 2 din Codul penal, toate fiind de competența Judecătoriei Baia Mare;
– încheierea nr. 164 pronunțată de ÎCCJ la data de 14 martie 2019, care viza reunirea obligatorie a cauzelor;
Iar în această cauză fiind vorba de o reunire facultativă și doar prin prisma unui inculpat din cei doi inculpați cercetați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, judecătorul apreciază că nu este competent material în vederea soluționării cererii și declină competență de soluționare a cauzei în favoare Judecătoriei Baia Mare. În temeiul art. 51 alin. 1 din Codul de procedură penală, constată conflictul negativ ivit și dispune sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală, prin judecătorii de drepturi și libertăți, pentru pronunțarea regulatorului de competență.
La data de 5 august 2021, ÎCCJ stabilește, prin încheierea penală nr. 425, competența de soluționare a cauzei în ceea ce îi privește pe cei doi inculpați în favoarea Tribunalului Satu Mare.
Menționăm că până la data redactării prezentului articol nu este motivată încheierea penală mai sus arătată.
CITIȚI de același autor: Introducerea în cauză a părții responsabile civilmente în cursul judecății până la începerea cercetării judecătorești – Disjungerea în faza camerei preliminare – Radar tip pistol | Vicii tehnice de utilizare – Radar tip pistol – vicii tehnice (partea a II-a)
Comments 2