Proiectul îşi propune să pună în valoare comorile naturale, arhitectura şi specificul zonei.
“Peisajul tradiţional, peisajul tipic al munţilor Apuseni este principalul obiectiv al acestui ecomuzeu. Acest peisaj este rezultatul interacţiunii pe termen lung între om şi natură. Deci dacă noi, pe viitor, dorim să avem acest peisaj caracteristic pe care astăzi dorim să îl protejăm, este esenţial ca componenta cea mai importantă să fie acolo, să trăiască în continuare acolo şi să-şi păstreze identitatea”, spune directorul Parcului Natural Apuseni.
De Ziua Europeană a Parcurilor, 24 nmai, s-a pus piatra de temelie pentru Ecomuzeul Ţării Moţilor, documentul oficial, carta, fiind semnat lai nițiativa Administrației Parcului Natural Apuseni. 18 comune era vizate să intre în proiect, cele aflate în Țara Moților din Apuseni. Fondatoare ale ecomuzeului sunt 7 primării care au participat la eveniment: Buntești -Bihor, Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Hoea din județul Alba, respectiv Săcuieu și Mărgău din Cluj. Locul a fost marcat la Poiana Călineasa, locul unde cele trei județe din Apuseni .
“Un ecomuzeu, practic, este un spațiu, un teritoriu care conservă, protejează identitatea locală într-o altă formă decât s-a făcut în trecut, într-o clădire, într-un muzeu, într-o expoziție, pentru că un ecomuzeu, de fapt, este un spațiu viu, un spațiu în care oamenii trăiesc în continuare în comunitățile lor și își manifestă identitatea fără să o piardă chiar dacă evoluția socio-economică se vede și acolo, progresul tehnologic, însă oamenii sunt determinați să-și păstreze ceea ce înseamnă identitatea lor, identitatea locală”, a adăugat Alin Moş.
Ecomuzeul Țării Moților este un concept muzeal inovator care integrează elemente de patrimoniu natural și cultural într-un mod holistic. Situat în zona Munților Apuseni, acest ecomuzeu nu se limitează la o singură clădire sau locație, ci cuprinde un întreg teritoriu , oferind o perspectivă autentică asupra vieții, tradițiilor și peisajului tipic din Munții Apuseni. Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului. Ecomuzeul este creat și gestionat cu implicarea activă a locuitorilor din zona Munților Apuseni. Aceștia nu sunt doar subiecți ai expunerilor, ci și co-creatori ai acestora, contribuind cu povești, obiecte și tradiții transmise din generație în generație. Un obiectiv principal al ecomuzeului este conservarea patrimoniului cultural material și imaterial al zonei.