Este vorba de credincioșii aparținând celor cinci confesiuni religioase din comună – greco-catolică, reformată, ortodoxă, penticostală și baptistă.La Vadu Crișului, în ziua de 24 decembrie, la prânz, copiii pornesc cu «Steaua», iar tinerii cu «Viflaimul». Obiceiul, textul s-a transmis de la o generație la alta, iar colindătorii își împrospătează repertoriul de colinde și fac repetiții în timpul Postului Mic. În seara de Crăciun, feciorii şi bărbaţii pornesc şi ei la colindat, însotiţi de muzicanţi, ca să invite locuitorii satului la bal. Desigur, colidătorii pornesc de la biserică și trec pe la toate lăcașurile de cult ale satului, pentru că știu că naşterea Mântuitorului şi spiritul Crăciunului, au efecte benefice asupra sufletului creştinilor, sentimente ce se manifestă prin iertare, înţelegere şi bunăvoinţă între oameni.
In prima zi de Crăciun, la Vadu Crosului, grupuri de credincioși sosesc din cele trei direcții ce converg spre centrul satului, punctuali la întâlnire. Pentru a respecta programul, cei cinci preoți adaptează slujba, considerând concertul la fel de important ca ritualul bisericesc. În jurul orei 12, parcarea din fața Primăriei se umple de oameni și copii, spectatori entuziasmați.
La eveniment, grupurile religioase cântă, pe rând, câte două-trei colinde specifice cultului lor, iar în final, un cor de peste 300 de persoane, simbol al toleranței și bunei conviețuiri, interpretează „O, ce veste minunată”.