În fiecare an, în joia Mare, la Drăgoteni, are loc Festivalul concurs de tradiții și obiceiuri populare “Oul de Paște”, festival ajuns acum la a XXVII-a ediție!
Sute de participanți, de la copii preșcolari și până la vârstnici trecuți de 80 de ani, s-au întrecut în încondeiat ouă, cântat pricesne, pictat icoane, bătut toaca și nu în ultimul rând în frumusețea costumelor populare!
Satul Drăgoteni, din comuna Remetea, este vestit pentru că femeile de aici au ridicat tradiția împistririi ouălor la rang de artă. Se spune că nu există nici o casă din sat în care să nu găsești ceara și bizarca, elementele de bază pentru împodobirea ouălor.
An de an, aici are loc festivalul „Oul de Paști”. Dorina Hanza, profesor și învățător, este, de obicei, sufletul acestei manifestări și cea mai pasionată dintre păstrătoarele tradiției împistririi din satul de pe valea Roșiei.
Ea spune că semnele pictate pe ouă se inspiră din cele purtate pe poalele tradiționale, pe spătoi sau pe zgărdane, dar și din natură. Din dantelăriile pictate de femeile de la Drăgoteni pe ouă nu lipsesc elementele religioase, motivele zoomorfe și motivele vegetale.
mpistritul ouălor are și un ritual aparte. Întotdeauna lucrul începe cu semnul crucii și o rugăciune. În timp ce împodobesc ouăle, femeile cântă pricesne sau evocă momente din viața lui Iisus. Atmosfera pioasă este completată de sunetul toacei, scrie pădureacraiului.ro.
Conform tradiției creștine, la Drăgoteni ouăle se vopsesc numai cu culoarea roșie.