O amendă de 500 de lei, dată unui bucureștean care nu a purtat mască în timp ce se afla în Gara de Nord, a fost anulată de Judecătoria Sectorului 1 care a invocat în sentință un comunicat de presă referitor la decizia din 15 ianuarie a Curții Constituționale a României (CCR). Este vorba despre decizia prin care instanța de contencios constituțional a stabilit că ordonanța de urgență care prevedea posibiitatea impunerii purtării măștii în aer liber a fost adoptată fără respectarea legislației, a dezvăluit G4Media.
Instanța din Capitală a făcut trimitere la comunicatul CCR, în condițiile în care decizia Curții Constituționale nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, arată sursa citată.
Extras din hotărârea Judecătoriei Sectorului 1, publicată în format anonimizat pe portalul ReJust:
Referitor la legalitatea procesului-verbal, instanța va cerceta respectarea dispozițiilor legale referitoare atât la forma, cât și la fondul acestuia. Astfel, se constată că în cauză este incident unul dintre motivele de nulitate absolută prevăzute de art. 17 din OG nr. 2/2001, deoarece procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei cuprinde o sancţiune prevăzută de o normă declarată neconstituţională prin Decizia Curții Constituționale a României din data de 15.02.2022, conform comunicatului de presă regăsibil pe pagina de internet a acesteia (https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-15-februarie-2022/).
Instanţa reține că prin hotărârea astfel pronunțată, s-a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a OUG nr. 192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin. (3) și (5) și art.79 alin. (1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea a precizat că, prin efectul deciziei analizate, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art. 147 alin. (1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în OUG nr. 192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.
Aplicând aceste considerente la cauza dedusă judecății, se constată că, prin OUG nr. 192/2020, a fost modificat art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020, instituindu-se obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Astfel, prin efectul declarării neconstituționale a acestui act normativ, măsurile de protecție instituite prin prevederi cu forță juridică inferioară, respectiv prin art. 1 din Anexa nr. 2 a HG nr. 432/2021 nu mai pot produce efecte juridice, motiv pentru care nepurtarea măștii într-un spațiu public exterior, cum este cazul în speța de față, nu mai poate constitui contravenție. În acest context, instanța apreciază că, deși decizia Curții Constituționale nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României până la pronunțarea prezentei sentințe, o asemenea împrejurare nu poate justifica ignorarea situației juridice concrete a contravenientului, din moment ce nu se poate reveni asupra hotărârii instanței de contencios constituțional astfel pronunțate, care are caracter definitiv și general obligatoriu.
Pentru aceste motive şi constatând că petentul a fost sancţionat în temeiul unei dispoziţii declarate neconstituţionale, instanţa va admite plângerea contravenţională formulată şi va anula procesul-verbal contestat.