Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, marți, raportul Inspecției Judiciare referitor la comunicatul DIICOT din 28 iulie 2020, prin care erau făcute publice detalii șocante despre abuzarea unor copii de către tatăl lor. Uriașa gafă comisă a fost pedepsită cu monitorizarea de către Procurorul General, pe o perioadă de 6 luni, a activităţii de comunicare publică a DIICOT.
Pe 28 iulie, pe pagina de internet a Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism era postat un comunicat de presă care abunda în detalii inimaginabil de crude despre abuzurile sexuale comise de un bărbat asupra copiilor săi de 6 și 7 ani.
La scurt timp, comunicatul a fost scos de pe site-ul DIICOT, dar situația a ajuns în atenția CSM.
“Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind modul de comunicare publică din data de 28.07.2020 raportat la prevederile legale şi regulamentare în vigoare”, anunțau în aceeași zi procurorii din CSM.
Aceștia invocau prevederile Legii nr.544/2001, ale Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass-media şi ale art.131 alin.1 din Constituţie, cu raportare la art.6 lit.g din Legea nr.272/2004.
În același timp,o asociație a magistraților a cerut public demisiile procurorului șef al DIICOT, Georgiana Hosu, și a persoanei care a redactat comunicatul incriminat.
“Considerăm revoltător ca persoanele vătămate minore, batjocorite de infractor, să suporte o nouă umilință, de această dată publică, prin prezentarea de către procurorii DIICOT din cadrul Biroului de informare și relații publice, în mod explicit, a abuzurilor la care acestea au fost supuse. Un astfel de comportament contravine dreptului minorilor la demnitate, încalcă jurământul depus cu ocazia numirii în funcția de procuror și denotă o incapacitate crasă a conducerii DIICOT de a-și îndeplini atribuțiile manageriale“, au transmis reprezentanții asociației ”Inițiativa pentru Justiție”.