Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, vineri dimineață, pe pagina sa de internet toate detaliile referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, care se va desfășura între 30 iulie 2021 și 5 aprilie 2022. Cei interesați pot afla care sunt calendarul concursului, tematica și bibliografia, dar și modalitatea de obtinere a cazierului fiscal și a certificatului medical prevăzut de art. 16 alin. 1 din Regulament. În plus, sunt prezentate instrucțiuni privind folosirea platformei informatice de înscriere online.
Potrivit calendarului aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii se va desfășura după următorul calendar:
- 3 octombrie 2021 – test grilă, de verificare a cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal;
- 16 octombrie 2021 – proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil
- 17 octombrie 2021 – proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice la materiile drept penal, drept procesual penal
- 19 decembrie 2021 – 25 ianuarie 2021 – testarea psihologică
- 25 februarie – 16 martie 2022 – susținerea interviului
Candidații care îndeplinesc condițiile de participare se pot înscrie atât la concursul de admitere la INM, cât și la cel de admitere în magistratură. Cei care optează pentru ambele concursuri vor completa cererile și vor depune actele necesare, distinct pentru fiecare concurs în parte, plătind o singură taxă, iar la detalii transfer vor fi menționate ambele concursuri.
Ulterior, după susținerea interviului din cadrul concursului de admitere în magistratură, candidații înscriși la ambele concursuri vor opta, la data stabilită în calendarul concursului de admitere în magistratură (respectiv 11 martie 2022) pentru concursul la care doresc finalizarea procedurii.
Pentru admiterea la INM, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât scoaterea la concurs a:
a) 300 de locuri de auditori de justiţie: 175 judecători şi 125 procurori;
b) câte unui post de personal de specialiate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor pentru fiecare din următoarele instituţii:
- 1 post în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii;
- 1 post în cadrul Inspecţiei Judiciare;
- 4 posturi în cadrul Ministerului Justiţiei, din care: 1 post în cadrul Ministerului Justiţiei; 1 post în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate; 1 post în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie; 1 post în cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune;
- 1 post în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii;
- 1 post în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din schema Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Poate fi admis la INM oricine are cetățenia română, domiciliul în România, capacitate deplină de exercițiu, este licențiat în drept, nu are antecedent penal sau cazier fiscal, se bucură de o bună reputație, cunoaște limba română și este apt medical și psihologic pentru exercitarea funcției.
Condiția de a fi apt medical se dovedește prin certificat medical eliberat de un medic specializat în medicina muncii, la cererea fiecărui candidat, pe baza unui barem medical. Verificare bunei reputații se face după afișarea rezultatelor finale.
Cererile pentru înscrierea în concurs și actele prevăzute se vor depune online prin intermediul platformei informatice oferite de CSM – https://emap.csm1909.ro/CandidateFolder.aspx – până pe 10 august 2021.
Cei care nu au acces la internet ori nu dispun de mijloacele tehnice pentru a transmite documentele online sau platforma nu funcționează pot completa o declarație olografă, iar cererile pentru înscrierea în concurs se depun, personal sau prin mandatar cu procură specială, în același termen, la orice tribunal sau parchet de pe lângă tribunal.
La cererea de înscriere se anexează, în format scanat sau letric, copii simple după următoarele acte:
- Certificatul de naștere
- Actul de identitate
- Diploma de absolvire (sau adeverința provizorie)
- Dovada plății taxei de înscriere
- Certificatul de cazier judiciar
- Certificatul de cazier fiscal
- Certificatul medical eliberat în condițiile art. 16 alin. (1) din Regulament
În cuprinsul cererii de înscriere la concursul de admitere la INM, candidatul optează pentru locurile de auditori de justiție sau pentru posturile vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor scoase la concurs, putându-se formula o singură opțiune. În cazul posturilor vacante de personale de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor scoase la concurs, opțiunea se formulează fără a specifica instituția în cadrul căreia este postul vacant.
Bihorjust vă prezintă în continuare toate informațiile necesare:
CALENDARUL CONCURSULUI:
TEMATICA ȘI BIBLIOGRAFIA DE CONCURS:
CEREREA TIPIZATĂ DE ÎNSCRIERE LA CONCURS
METODOLOGIA PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA TESTĂRII PSIHOLOGICE:
METODOLOGIA PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA INTERVIULUI DE ADMITERE LA INM:
DECLARAȚIA TIPIZATĂ CU PRIVIRE LA IMPOSIBILITATEA ÎNSCRIERII ONLINE LA CONCURS:
https://www.bihorjust.ro/wp-content/uploads/2021/07/Declaratia-tipizata-cu-privire-la-imposibilitatea-inscrierii-online-la-concurs-_2021-07-30.pdfAnunț privind modalitatea de obtinere a cazierului fiscal și a certificatului medical prevăzut de art. 16 alin. 1 din Regulament:
Instrucțiuni privind folosirea platformei informatice de înscriere online: