Zece inculpați au fost condamnați, vineri, de Tribunalul Bihor pentru implicare într-o grupare specializată pe fraude intracomunitare cu legume. Printre aceștia se află Adrian Zamăr, fiului unui fost polițist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, și soția sa, cei care ar fi inițiat, în perioada 2010-2011, procedura pentru achiziționarea de fructe din Ungaria prin folosirea unor firme fantomă. Instanța i-a obligat pe cei zece inculpați să plătească ANAF peste 2.000.000 de lei. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Gruparea a fost anchetată în cadrul unui dosar aflat la DIICOT Oradea, iar rechizitoriul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Bihor în 2013. Membrii grupului au fost acuzați de evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte prin care ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
Din probele strânse în cauză, anchetatorii au stabilit că, în perioada iunie 2010 – mai 2011, Adrian Zamăr, soția lui Loredana Maria Zamăr și Mircea Hadade ”au iniţiat pe seama SC A.G SRL (AZ General SRL Sântandrei – n.n.), o procedură pentru achiziţionarea de fructe în valoare de peste 1 milion de euro de la firme din Ungaria şi Italia, prin interpunerea unor societăţi comerciale pe care le-au înfiinţat şi controlat, în scopul deducerii cheltuielilor de TVA şi a celor legate de descărcarea de gestiune, fără drept, precum şi pentru obţinerea de foloase băneşti necuvenite”.
Procurorii DIICOT Oradea arătau că liderii grupului au înfiinţat patru firme interpuse, de tip ”fantomă”. Prin intermediul acestora ar fi realizat un circuit de documente financiar-contabile tip „suveică” pe o perioadă de circa două luni pentru fiecare. Societățile respective ar fi funcționat ca intermediare în achizițiile intracomunitare de fructe între firma AZ General și companii din Ungaria şi Italia.
Ancheta a arătat că în cele patru firme interpuse ar fi fost numite administratori şi asociaţi cinci persoane care aveau ”o situaţie materială precară, uşor de manipulat”. În plus, gruparea ar fi fost sprijinită de Edmond Romeo Magyari, Sebastian Eugen (fost Fotă) Bilaniuc și Jozsef Robert Lintmayer, ”persoane cu antecedente penale şi colegi de penitenciar cu inculpatul H.M. (Hadade Mircea – n.n.), unul dintre liderii grupului infracţional organizat”, precizau procurorii DIICOT.
Achiziţiile intracomunitare de fructe efectuate de firmele interpuse ar fi fost finanţate de firma AZ General, prin spălarea banilor dobândiţi prin evaziune fiscală. ”Inculpaţii au dobândit foloase necuvenite în valoare de peste 1 milion de euro”, se mai arăta în comunicatul DIICOT din 2013.
Închisoare cu suspendare și obligarea la plata a peste 1.000.000 de lei
Prin sentința dată după 60 de termene întinse de-a lungul a 7 ani și jumătate, Tribunalul Bihor i-a condamnat pe soții Zamăr, Adrian și Loredana, la câte 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.
La rândul său, Mircea Hadade a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. Foștii săi colegi de penitenciar, Edmond Romeo Magyar și Jozsef Robert Lintmayer, au fost condamnați la 4 ani de detenție, respectiv 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În cazul lor, instanța a revocat suspendarea condiționată a executării unor pedepse cu închisoare dictate în 2006 de Judecătoria Oradea.
Sebastian Eugen (fost Fotă) Bilaniuc a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce patru inculpați puși ca administratori sau asociați la firmele fantomă ale grupării au primit pedepse cu suspendare cuprinse între 8 luni și un an.
Instanța a dispus încetarea procesului penal față de patru firme, în prezent radiate, și a obligat-o pe a cincea să achite o amendă de 4.000 de lei. În plus, soții Zamăr au fost obligați să plătească ANAF peste un milion de lei, o sumă apropiată fiind nevoiți să achite și ceilalți opt inculpați, în solidar. Tribunalul a decis luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor inculpaților până la concurența sumelor la plata cărora au fost obligați.
Prin sentința Tribunalului Bihor au fost respinse și cererile avocaților soților Zamăr și al lui Mircea Hadade referitoare la excluderea din dosar a probelor obținute din activitățile de supraveghere tehnică dispuse în acest caz.
Sentința (aici) poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei după minuta hotărârii de condamnare.