Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în această săptămână 6 hotărâri prin care condamnă statul român la plata celor mai mari despăgubiri de la data aderării României la Uniunea Europeană. 15 milioane de euro trebuie dați sub formă de despăgubiri foștilor proprietari ai unor locuințe naționalizate. Aceștia s-au adresat instanței de la Strasbourg după ce, timp de 30 de ani, situația clădirilor trecute abuziv în proprietatea statului nu a fost rezolvată, a anunțat Asociația pentru Proprietatea Privată. În total, în acest an România a fost condamnată la plata unor despăgubiri de peste 20 de milioane de euro.
Zeci de mii dosare referitoare la imobile naționalizate sunt și acum nerezolvate în România, iar în multe cazuri măsurile compensatorii acordate sunt derizorii, arată sursa citată. Asta în ciuda faptului că în 2010 statul român s-a angajat să propună un mecanism eficient de despăgubire a foștilor proprietari.
”Prin decizia din 14 martie 2019 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO de către state, i-a solicitat României să adopte măsuri suplimentare legislative și să prezinte, până la 31 mai 2019 situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobile naționalizate”, a comunicat Asociația pentru Proprietatea Privată.
Cum autoritățile de la București nu s-au conformat, CEDO a reunit 103 dosare în șase cauze în care a pronunțat decizii pe 29 septembrie. Pe lângă despăgubirile calculate la valoarea de piață a imobilelor, statul român va trebui să achite, în majoritatea cazurilor, câte 5000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecată.
”Dacă situația acestor proprietari s-ar fi rezolvat în țară, aceștia ar fi primit despăgubiri într-un cuantum mult mai mic, la nivelul grilelor și calculelor realizate de ANRP (prin Comisia pentru Națională pentru Compensarea Imobilelor), în tranșe anuale (timp de 5 ani) și nu ar fi primit daune morale”, susțin reprezentanții Asociației pentru Proprietate Privată.
Despăgubirile stabilite de CEDO în ședința din 29 septembrie 2020 au fost:
- 1. Cauza Dimitrie Dan Popescu și alții contra României (25 de dosare) – despăgubiri în total de 2.989.350 euro – https://hudoc.echr.coe.int/eng…
- 2. Cauza Molațiu și alții contra României (21 de dosare) – despăgubiri în total de 3.357.915 euro – https://hudoc.echr.coe.int/eng…
- 3. Cauza Komaromi și alții contra României (24 de dosare) – despăgubiri în total de 4.059.379 euro – https://hudoc.echr.coe.int/eng…
- 4. Cauza Lengauer și alții contra României (23 de dosare) – despăgubiri în total de 3.112.765 euro – https://hudoc.echr.coe.int/eng…
- 5. Cauza Grigorescu și alții contra României (5 dosare) – despăgubiri în total de 1.060.034 euro – https://hudoc.echr.coe.int/eng…
- 6. Cauza Buttner și alții contra României (5 dosare) – despăgubiri în total de 964.554 euro – https://hudoc.echr.coe.int/eng…
În luna iulie, în cauza Nistor și alții contra României (29 de dosare) CEDO obliga statul român să plătească altor proprietari, pentru aceeași situație de drept, alte 5 milioane de euro.
Comments 1