Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Conform articolului 9 litera d) din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în ceea ce privește persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind pedepsele și măsurile pronunțate prin hotărâri penale definitive de instanțele judecătorești din străinătate, precum și măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de către organele române competente.
O hotărâre de condamnare din străinătate poate fi recunoscută în România de către instanțele de judecată naționale, conform Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, atât pe cale principală, cât și pe cale incidentală (de exemplu, cu ocazia soluționării unei cereri de contopire a pedepselor).
Deși regula pare a fi obligativitatea recunoașterii unei condamnări din străinătate doar prin pronunțarea unei noi hotărâri judecătorești de către o instanță din România, în mai multe hotărâri judecătorești – atunci când se analizează antecedența penală – se consideră că hotărârile din străinătate pronunțate în Uniunea Europeană nu mai au nevoie de o procedură distinctă de recunoaștere, ele fiind recunoscute automat în statele membre. Se invocă drept argument articolul 82 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene care ar permite luarea în considerare a hotărârilor de condamnare pronunțate în statele membre fără a fi supuse unei proceduri speciale de recunoaștere (Decizia CJUE din cauza C – 390/16 privind pe Daniel Bertold Lada).
CITIȚI, de același autor: Achitarea obligațiilor civile, condiție pentru libertate | Conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive | De ce sunt unii judecători din România inconsecvenți? Speță de la Tribunalul Cluj
Comments 2