Vadim Don Benyatov, un fost consultant bancar de origine azeră, condamnat la închisoare în dosarul ”privatizărilor strategice”, a pierdut încă un proces în România. Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins luni, 14 septembrie, recursul declarat de acesta împotriva deciziei magistraților Curții Supreme de a nu-i accepta sesizarea Curţii Constituţionale. Avocații lui Benyatov voiau să ridice o excepție de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 428 alin. (1) din Codul de procedură penală, referitor la termenul de introducere a contestației în anulare.
În 27 ianuarie 2015, Vadim Benyatov era condamnat la 4 ani și șase luni de închisoare în dosarul ”privatizărilor strategice”, același în care au mai fost trimiși după gratii fostul ministru al Economiei, Codruț Sereș (4 ani și 8 luni de detenție), și fostul titular al portofoliului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy (4 ani de închisoare). Gruparea acestora era acuzată de comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal (printre care și spionaj și trădare prin transmiterea de secrete) derulate în legătură cu privatizarea Poștei Române și a societăților Radiocomunicații SA și Electrica Muntenia Sud, dar și cu vânzarea unor pachete de acțiuni deținute de stat la Petrom și la RomTelecom.
În cadrul anchetei derulate de DIICOT, Benyatov a fost arestat în noiembrie 2006. A fost eliberat în ianuarie 2007 și s-a dus la Londra, de unde a plecat în 2015 spre Statele Unite, având și cetățenie americană. Fostul consultant financiar a fost dat în urmărire internațională printr-un mandat emis de Interpol în februarie 2015.
Potrivit unei declarații pe care a dat-o pentru Rise Project, Benyatov a negat acuzele formulate de procurori: “Au fost niște acuzații aiuritoare fără nici o bază”.
În 2017, Vadim Benyatov a cerut instanței supreme revizuirea sentinței. El susținea că interceptările făcute de SRI și urmărirea la care a fost supus din partea SIE au fost neconstituționale. Magistrații i-au respins solicitarea, la fel cum au făcut, pe 25 februarie 2019, cu contestația în anulare a azerului și cu o altă solicitare de sesizare a CCR referitoare la termenul de introducere a contestației în anulare.
Imediat, avocații lui Benyatov au declarat recurs, respins azi de completul de cinci judecători ai Curții Supreme.