”Este asimilată evadării și fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare.” Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege privind completarea Codului penal, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Propunerea mai prevede revenirea la soluția tradițională în materia regimului sancționator al infracțiunii de evadare, în sensul că pedeapsa aplicată pentru evadare se adaugă la cea rămasă neexecutată la data evadării.
Proiectul Ministerului Justiției arată că ”fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii dispuse printr-o hotărâre rămasă definitivă anterior intrării în vigoare a prezentei legi de a nu se preda organului de poliție în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
Nu este considerată evadare fapta săvârșită de persoana care nu a fost citată la proces și nu a luat cunoștință în niciun alt mod oficial despre acesta sau, deși a avut cunoștință de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei și nu a putut încunoștința instanța.
Ministerul Justiției are în vedere și revenirea la soluția tradițională în materia regimului sancționator al infracțiunii de evadare (reglementată prin Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în forma anterioară modificărilor aduse prin Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale), respectiv faptul că pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.
Potrivit expunerii de motive, a fost observată existența unui număr semnificativ de cazuri în care ”persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate persistă în atitudinea de sfidare a legii, sustrăgându-se executării pedepsei”.
”Statul român nu poate rămâne pasiv în urma apariției acestui fenomen criminologic, care în ultima perioadă a cunoscut o amplificare rapidă, cu atât mai mult cu cât lipsa unei intervenții legislative în materie penală ar putea fi interpretată în mod eronat drept o legitimare a sustragerii de la executarea pedepselor definitive privative de libertate”, arată Ministerul Justiției.
DOCUMENT – Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal: