Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, printr-o decizie dată joi, că sintagma „întocmai și literal” din cuprinsul art.323 alin.(1) din Codul de procedură civilă – referitor la consemnarea declarației martorului – nu este constituțională.
Decizia CCR:
Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „întocmai și literal” din cuprinsul art.323 alin.(1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost modificat prin art.I pct.35 din Legea nr.310/2018, este neconstituțională.
Textul de lege vizat:
Art. 323 alin. (1) din Codul de procedură civilă – Consemnarea declaraţiei martorului – (1) Mărturia se va scrie de grefier, care va consemna întocmai și literal declarația martorului, și va fi semnată pe fiecare pagină și la sfârșitul ei de judecător, grefier și martor, după ce acesta a luat cunoștință de cuprins. Dacă martorul refuză sau nu poate să semneze, se va face mențiune despre aceasta în încheierea de ședință.
Tot azi, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 47 de senatori și 109 deputați aparținând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.89/2021 pentru completarea art.46 al Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune este neconstituțională, în ansamblul său.
DOCUMENT – Comunicatul Curții Constituționale referitor la deciziile luate pe 9 decembrie 2021: