Sindicatul National al Consilierilor de Probatiune organizeaza joi, 27 aprilie 2023, intre orele 11.30 – 14.00, un protest in fata Ministerului Justitiei.
Actiunea este cauzata de refuzul lui Predoiu de a acorda drepturile salariale castigate prin hotarari judecatoresti. In acest sens, intr-un comunicat remis Lumea Justitiei si semnat de presedinta Sindicatului Consilierilor de Probatiune, Andreea Faur, ministrul Justitiei este acuzat ca nu emite actul administrativ pentru acordarea drepturilor salariale, desi asemenea acte au fost emise, spre exemplu, de sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu.
iată omunicatul Sindicatului National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune:
„Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune anunta pichet de protest al consilierilor din serviciile de probatiune de la nivel national, in data de 27 aprilie 2023, in interval orar 11.30 – 14.00, in fata Ministerului Justitiei, situat in str. Bulevardul Libertatii, nr. 16, sector 5.
Activitatea in serviciile de probatiune va fi afectata in acest interval orar, cu toate ca aceste servicii au in supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infractiuni, inclusiv persoane liberate conditionat din penitenciar (pentru infractiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infractionale organizate etc.).
Observand ca hotararile judecatoresti nu mai au in Romania, care se pretinde stat de drept, niciun efect, fiind incalcate, nesocotite in mod iresponsabil de cei in contradictoriu cu care au fost date, debitori care refuza sa isi execute obligatiile ce le revin prin lege si prin hotarari judecatoresti date in numele legii, luand act ca in Romania drepturile salariale ale consilierilor de probatiune, prevazute de lege, recunoscute prin hotarari judecatoresti sunt invalidate prin ordine si prin neemiterea acestora de catre Ministerul Justitiei,
Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune ii solicita prin acest protest Ministrului de Justitie sa adopte o pozitie corecta in raport cu personalul de probatiune si sa emita actul administrativ (OMJ) pentru punere in plata a drepturilor salariale cuvenite, conform hotararilor judecatoresti si a dispozitiilor legale privind egalizarea in cadrul aceleaiasi categorii si familii ocupationale.
Cu toate ca ICCJ a emis astfel de acte administrative pentru celelalte categorii profesionale din justitie, Ministerul Justitiei, in calitate de angajator, refuza sa procedeze in aceeasi maniera, legala si corecta”.