19 firme care au transportat elevii la școli din mai multe localități din Bihor au fost nevoite să apeleze la instanță pentru a-și încasa banii pentru cursele efectuate. Este vorba despre transporturile făcute în lunile februarie și martie 2021, pe care Consiliul Județean Bihor a refuzat să le achite – ”în mod nejustificat”, spun transportatorii. Curtea de Apel Oradea le-a dat dreptate celor 19 societăți, reprezentate de avocata orădeană Ingrid Kogler (foto jos), iar printr-o sentință definitivă a dispus achitarea facturilor restante.
Firmele în cauză au efectuat transport de elevi în mai multe localități din Bihor în baza Legii nr. 226 din 30 octombrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și a unor contracte de delegare a gestiunii încheiate între societățile respective și Consiliul Județean Bihor, în vigoare până la finalul lui 2021. Procedura era simplă: transportatorii ofereau abonamente gratuite pentru elevi, după care emiteau facturi pentru serviciile prestate, iar administrația județeană le deconta din bani transferați în acest scop din bugetul de stat.
Totul a fost în regulă până la începutul lui 2021, când CJ Bihor a refuzat să achite contravaloarea facturilor emise pentru lunile februarie și martie. Era vorba de peste 954.000 de lei, împărțiți între cele 19 societăți de transport. Nu li s-a explicat de ce a fost luată această decizie, iar plângerile prealabile depuse de transportatori au fost respinse. Ulterior, administrația județeană a precizat că, deși nu a contestat cursele efectuate, nu ar fi existat resurse financiare pentru a achita facturile de transport.
Prin art. 84 din Legea nr.226/2020 se consacră obligația de plată în sarcina Consiliului Județean Bihor:
(1) Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
(11) În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.”
CJ Bihor, bun de plată
În această situație, cele 19 societăți s-au adresat Tribunalului Bihor, arătând că și-au îndeplinit obligația de a asigura transportul elevilor, deci și Consiliul Județean era obligat să achite contravaloarea facturilor. ”Niciuna dintre societățile noastre nu a fost anunțată asupra faptul că serviciile prestate de noi nu vor putea fi achitate – ori că e posibil ca acestea să nu fie achitate, ci am fost lăsați de către reprezentanții Consiliului Județean să prestăm serviciile de transport ca și cum ar fi urmat să fie achitate”, arătau reclamantele în acțiunea adresată instanței.
Potrivit Ordinului Ministerului Educației nr. 4426/2021 privind aprobarea metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, unitatea de învățământ trimite lunar către inspectoratul școlar sumele estimate pentru transportul elevilor. Inspectoratul școlar trimite către Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru transportul elevilor privind următoarea lună. Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, efectuează deschiderile de credite bugetare. Având în vedere dispozițiile acestui Ordin, care pot fi aplicate prin analogie situației celor 19 transportatori, aceștia au apreciat că Ministerului Educației, chemat în garanție, îi revine obligația de a efectua deschiderile de credite bugetare, în vederea achitării sumelor reprezentând contravaloare transport elevi.
Însă Tribunalul Bihor a respins, pe 6 iulie 2022, ca neîntemeiată cererea firmelor de transport. Instanța a arătat, printre altele, că în prezent nu există norme metodologice ceea ce face prematură solicitarea de plată a facturilor.
Hotărârea a fost atacată cu recurs, iar pe 12 decembrie, printr-o sentință definitivă, Curtea de Apel Oradea a admis cererile transportatorilor și a obligat CJ Bihor să le achite facturile restante.