Omul de afaceri Dorinel Edu a fost condamnat, marți, de Curtea de Apel Oradea, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 8 ani și jumătate. Instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între constructor și DIICOT Oradea. Pe fond, Tribunalul Bihor a respins înțelegerea pe motiv că pedeapsa propusă de procurori este ”nejustificat de blândă prin raportare la lipsa de severitate a sancţiunii în raport cu prejudiciul deosebit de însemnat cauzat de inculpat”. Conform anchetatorilor, Edu ar fi provocat o pagubă bugetului de stat de peste 35 de milioane de lei. Curtea de Apel Oradea a lăsat nesoluționată latura civilă, dar l-a obligat pe omul de afaceri să achite cheltuieli de judecată în valoare de 25.000 de lei.
Minuta hotărârii Curții de Apel Oradea din 20 decembrie 2022:
Ia act de retragerea apelului penal declarat de inculpatul EDU DORINEL împotriva sentinţei penale nr .(…)/30.08.2022 pronunţată de Tribunalul Bihor.
Admite apelul declarat de DIICOT Serviciul Teritorial Oradea împotriva sentinţei penale nr. (…)/30.08.2022 pronunţată de Tribunalul Bihor pe care o desfiinţează în totalitate şi rejudecând:
Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea în data de 27.05.2021 cu inculpatul EDU DORINEL cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (160 acte materiale).
Condamnă pe inculpatul EDU DORINEL, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (160 acte materiale)la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare.
(…) Aplică pedepsa complementară a interzicerii următoarelor drepturi:
a) dreptul de a fi ales în autorități publice sau în funcții elective pubice;
b) dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei stabilite. (…) Stabileşte un termen de supraveghere compus din cuantumul pedepsei stabilite la care se adaugă un interval de timp de 5 (cinci) ani (în total 8 ani și 6 luni). (…) Dispune ca pe durata termenului de supraveghere condamnatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de probaţiune, la datele fixate;
- să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu sau reședință, locuință şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum și întoarcerea;
- să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Impune condamnatului obligația de a desfășura o activitate sau să urmeze un curs de învățământ ori de calificare.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă. Deduce din durata pedepsei, perioada cât inculpatul a fost reținut și arestat, de la data de 14.11.2013 la 13.03.2014. Menţine măsurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor imobile/mobile ale inculpatului Edu Dorinel.
Obligă pe inculpatul EDU DORINEL la plata sumei de 25.000 lei (din care suma de 15.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală, 5000 lei în primă instanţă, respectiv 5000 lei în apel). DEFINITIVĂ. Pronunţată prin punerea acesteia la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
Dosar finalizat la 9 ani de la comiterea faptelor
Într-un dosar aflat, inițial, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor, Dorinel Edu a fost acuzat că ar fi deschis, pe numele unor persoane fără posibilități financiare, societăți fantomă prin care s-ar fi emis către firmele lui facturi pentru lucrări niciodată făcute. Banii erau apoi scoși din conturi și dați omului de afaceri, astfel fiind dedus ilegal TVA și diminuat impozitul pe profit.
În noiembrie 2013, Edu a fost arestat, alături de fiul său, sub acuzația că și-a devalizat propria firmă, dar și pentru fraudarea bugetului de stat și spălare de bani. În prima parte a lui 2014 a fost pus în arest la domiciliu, fiind primul bihorean față de care s-a luat această măsură.
Doi ani mai târziu, dosarul a ajuns la DIICOT Oradea, Dorinel Edu fiind acuzat, pe lângă evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, și de constituirea unui grup infracțional organizat. Pe 11 mai 2021, s-a dispus clasarea cauzei pentru mai multe acuzații, afaceristul rămânând doar cu cea de evaziune fiscală, pentru care cauza s-a disjuns. La finalul lunii respective, Edu a încheiat cu procurorii DIICOT un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care accepta o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 8 ani şi 6 luni.
În decembrie 2021, Tribunalul Bihor a repus cauza pe rol, invocând o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că un procuror DIICOT nu poate continua urmărirea penală într-o cauză disjunsă. Or, în cazul lui Edu, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost întocmit într-un dosar în care s-a dispus disjungerea și clasarea cauzei pentru mai multe infracțiuni.