Parchetele din țară sunt consultate de Ministerul Public în ceea ce privește stabilirea competenței de efectuare a urmăririi penale, de către procurorul civil sau de către procurorul militar, în situația în care sunt reunite o cauză în care autorul infracțiunii este militar și o cauză în care nu sunt vizate persoane având calitatea de militar, se arată într-un document emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și obținut de Hotnews.
Demersul vizează formularea unui punct de vedere unitar la nivelul Ministerului Public în legătură cu această problemă.
“Întrucât există opinii contrare în privința interpretării dispozițiilor art. 56 alin. 4 și 5 CPP coroborate cu dispozițiile art. 63 alin. 1 CPP în referire la dispozițiile art. 44 CPP, cu concluzii în sensul că în situația dată competența de efectuare a urmăririi penale ar aparține fie procurorului civil, fir procurorului militar, vă solicităm să identificați și să ne transmiteți, până la data de 31 iulie 2020, cazuri de practică judiciară pe tema în discuție, din activitatea dumneavoastră și a unităților din subordine, cu precizarea modalității de soluționare a unor eventuale probleme de nulitate a actelor de urmărire penală ridicate în fața judecătorului de cameră preliminară, după caz“, se arată în adresa trimisă parchetelor de către Parchetul General.
Adresa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă tuturor parchetelor din țară, este datată 14 iulie.