Raportul Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind cocaina, publicat în acest an, arată că în România a crescut consumul de droguri, în special consumul cocainei.
Tot în raport se mai specifică faptul că portul Constanța e folosit tot mai des de traficanți, iar una din explicațiile pentru creșterea traficului în România e colaborarea constantă între rețelele de crimă organizată.
Transporturile de fructe proaspete din America de Sud, Ecuador, au reprezentat o metodă tipică de ascundere a cocainei care ajunge în porturile maritime din Balcani, iar potrivit autorităților italiene, începând din 2020, porturile italiene au fost folosite din ce în ce mai mult ca punct de transbordare pentru cocaina direcționată spre est către porturile de la Marea Egee și de la Marea Neagră.
De distribuție și stocare se ocupau cetățeni albanezi și sârbo-muntenegreni ce operau în Grecia, Bulgaria, România și Ucraina.
Cocaina ajungea în Bulgaria și România pentru a fi transportată în Europa Centrală și de Vest pe cale terestră sau prin Dunărea. Acesta din urmă este, de asemenea, folosit pentru contrabanda cu țigări, petrol și migranți, precum și pentru traficul de canabis.
În 2021 România a înregistrat o creștere semnificativă a capturilor de cocaină, mai exact 875 kg. Cantități mari au fost raportate și în anii precedenți, inclusiv peste o tonă de cocaină pură în proporție de 90 % dintr-o barcă răsturnată în Delta Dunării, confiscată în 2019. În iulie 2022, a fost descoperit pentru prima dată în România un loc de extracție secundară a cocainei. Potrivit autorităților române de aplicare a legii, situl a fost organizat într-o cabană rurală închiriată de doi cetățeni români și un israelian. Cocaina camuflată în cafea a fost adusă cu un avion de pasageri de doi cetățeni columbieni familiarizați cu procesul de extracție chimică. La fața locului, autoritățile au confiscat 148 de grame de cocaină necristalizată și 5 kg de cafea amestecată cu cocaină.
În raport se mai subliniază și că datorită războiului din Ucraina ,,Ruta Balcanică” va continua să crească în importanță în cazul tranzitului de droguri.
Raport integral: https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/cocaine/Global_cocaine_report_2023.pdf