Curtea Constituțională a declarat, joi, neconstituționale prevederile articolului 524, aliniatul 3 din Codul de Procedură Civilă, referitoare la soluționarea, de către același complet învestit cu soluționarea cauzei, a contestației referitoare la tergiversarea procesului. În opinia CCR, reglementarea legală încalcă atât dispoziții ale Constituției, cât și ale Convenției pentru drepturile omului.
În urma deliberarărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.524 alin.(3) din Codul de procedură civilă sunt neconstituţionale.
Art. 524, alin. 3 din Codul de Procedură Civilă: ”Contestaţia se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor”.
Curtea a constatat că textul criticat încalcă dispoziţiile a două articole din Constituție. Este vorba despre art. 21 alin.(3) – ”Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”, respectiv de art.124 alin.(2) – ”Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi”.
În opinia instanței de contencios administrativ, prevederile art. 524, alin. 3 din Codul de Procedură Civilă încalcă și prevederile art.6 par.1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale care reglementează dreptul la un proces echitabil:
”Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei.”
Tinând cont de aceste aspecte, CCR a decis că ”judecarea contestaţiei privind tergiversarea procesului de către acelaşi complet care soluţionează fondul cauzei contravine dreptului la un proces echitabil, în componenta imparţialităţii obiective, astfel că evaluarea cererii privind tergiversarea procesului se va realiza, în primă şi ultimă instanţă, de către instanţa ierarhic superioară”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.