Primăria Oradea nu a plătit către firma Proton Impex 360.000 euro conveniți prin contract, după ce aceasta a furnizat 6 aparate de radiologie neconforme cu cernitele. Furnizorul a angajat și o firmă de recuperare și a deschis și un proces pentru a obliga UPU-SMURD Bihor să recepționeze aparatele, a transmis azi Primăria Oradea după ce publicația defapt.ro l-a acuzat pe Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor ca tine blocate 6 aparate de radiologie. Primăria a decis să lanseze o altă licitație, pentru a cumpăra alte 6 aparate, care să corespundă cerințelor proiectului. Primăria ar fi semnat cu Proton Impex nu pentru că judecătorii Curții de Apel Oradea ar fi dispus eliminarea din caietul de sarcini obligația ca aparatele de radiologie să poată fi controlate de la distanță, ci pentru că aceasta a prezentat o declarație pe proprie răspundere că aparatele din oferta sa îndeplinesc această cerință.
\
În cadrul proiectului strategic pe sănătate al județului – finanțat cu fonduri UE de aproape 9 milioane euro și destinat realizării unui sistem de medicină la nivel județean –, firma a livrat celor două staționare ale Spitalului Județean din Oradea (din Rogerius și din strada Gheorghe Doja), precum și celor patru spitale teritoriale din județ (din Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd) 6 aparate de radiologie digitală care, însă, nu pot fi controlate de la distanță, așa cum prevedea proiectul și caietul de sarcini al licitației.Firma a trimis la Oradea 6 aparate de radiologie obișnuite, improvizând un soft pentru a fi controlate de la distanță, însă sistemul nu este funcțional.
„Producătorul japonez al aparatelor ne-a trimis o scrisoare că aparatele lor nu sunt pentru astfel de utilizare (n.r. – de la distanță), nu este de acord cu instalarea unor softuri improvizate și nici cu modificări ale aparatelor”.Pe parcursul atribuirii achiziției, firma din București a depus o declarație pe proprie răspundere, pe care Curtea de Apel a considerat-o suficientă, prin care susținea că aparatele vor îndeplini cerința de a putea fi acționate de la distanță. Potrivit directorului Moș, Primăria Oradea a primit o adresă din partea firmei producătoare a aparatelor, Fuji din Japonia, în care se preciza că nu este de acord cu modificarea aparatului pentru acționarea de la distanță prin softuri sau altfel de improvizații, cum au încercat de cei de la Proton, fiind afectate performanțele sale constructive. În dosarul deschis la Tribunalul Bihor de firma din București pentru încasarea sumelor ce ar trebui achitate pentru cele 6 aparate, drepturile litigioase fiind preluate de o firmă de recuperări creanțe, Primăria Oradea cere, la rândul ei, daune interese în cuantum egal cu valoarea estimată de municipalitate când a câștigat proiectul, adică 625.000 euro.
Valoarea totală a finanțării obținute de Primăria Oradea a fost de 7,5 milioane euro, care a inclus modernizarea celor două staționare ale Spitalului Clinic Județean Bihor și extinderea secției UPU, precum și dotarea spitalului județean cu aparatură medicală, dar și achiziția a 6 aparate radiologice. Cele 6 aparate urmau să fie intregrate într-un sistem unic la nivelul județului dar și național, prin care un medic radiolog aflat în Oradea să poate realiza investigații prin intermediul aparatelor ce urmau să fie montate la spitalele din județ. În cadrul proiectului, Primăria Oradea, împuternicită de autoritățile locale din cele patru municipii și orașe din județ, a derulat procedura de achiziție a aparatelor de radiologie. Aparatele trebuiau să poată fi acționate de la distanță în cazul în care în spitalele din județ, după o anumită oră, nu mai există tehnician radiolog și e nevoie de o examinare urgentă a unui pacient