Frații Viorel și Dănuț Dejeu operează anual, în toată țară, 2000 de cazuri de obezitate plus cazuri oncologice. Dr. Viorel Dejeu vorbește de 8-10 pacienți operați de obezitate zilnic. O fac împreună cu alți 30 de oameni din echipă. Viorel Dejeu spune că spre deosebire de fratele său, în școala generală ar fi vrut să fac alte lucruri, decât medicină. Azi e încântat însă de opțiune. ”E foarte interesant să operezi cu propriul frate, nu e nevoie de cuvinte, avem personalități diferite, nu suntem doi la fel și asta aduce mare plus în echipă. Ne potențăm, ne ajutăm, ne stimulăm“, spune dr Viorel Dejeu, într-un podcas realizat pe canalul Acasă la Măruță.
Viorel Dejeu (foto jos) a profesat în străinătate în spitale de top, dar s-a întors în țară să practice tot ce a văzut și a învățat despre obezitate. “Dacă nu cunoști decât colțul tău de lume, o să crezi că ceea ce faci este grozav și este unica soluție de a rezolva o problemă. Când călătorești și schimbi decorul, îți dai seama că ai multe de învățat“, spunea medicul. Ceea ce îl îngrijorează e soarta copiilor obezi.
Pandemia obezității
Un copil obez va fi un adult obez. Iar problemele care decurg din obezitate vor încărca și mai mult sistemul de sănătate. Există deja ceea ce specialiștii numesc pandemia obezității – la nivel global în ultimii 30 de ani rata obezității a crescut cu 40%. Mai mult de unul din 3 români e supraponderal. Din cauza obezității, copii au diabet de tip II, ba chiar apnee în somn.
“Diabetul e un ucigaș tăcut, chiar și ținut sub control distruge vasele de sânge, nervii. E uimitor cum chirurgia bariatrică reușește să vindece efectiv diabetul”, spune dr. Viorel Dejeu.
Depresia, anxietatea, imaginea corporală de sine scăzută vin la pachet cu obezitatea. Ultimul pacient operat acum câteva săptămâni avea 15 ani și 190 de kilograme… “Imaginati-vă un copil la 12 ani, cu 150 de kilograme, operat cu suces. Dietele nu mai ajută, nu mai ajută nici un medicament în astfel de cazuri. Dacă nu fac intervenția în câtiva ani acești copii vor ajunge invalizi”, spune dr. Viorel Dejeu.
Nu doar cazurile de obezitate fac parte din portofoliul dr. Viorel Dejeu. În premieră, la Oradea, a operat o tânără care avea la 19 ani 31 de kilograme, suferea de sindomul Dunbar, o boală extrem de rară care afectează circulaţia sângelui la nivelul stomacului şi ficatului și provoacă tulburări ale digestiei. Incidența acestei afecțiuni este de una din 100 de mii de persoane.
Un program național de chirurgia obezității
Pandemia de COVID 19 a accentuat și acutizat obezitatea la copii fiindcă nu au mai mers la școală, au stat acasă cu o pungă de chipsuri în mână.
La operarea copiilor se ajunge după ce mijloace conservative au fost parcurse, adică după ce a fost consultat un pediatru nutritionist, s-a încercat cu mai multă mișcare și nu au funcționat. “Cu copii trebuie să trecem mai multe filtre și să fie pregătiți foarte bine pentru un astfel de moment. Intervențiile funcționează dacă și ei încep să funcționeze cu ele altfel îi vedem că se îngrașă iar peste câțiva ani… Copilul trebuie să aibă suficientă maturitate să înțeleagă ce i se întâmplă. Intervențiile de acest tip funcționează doar când tu știi ce să faci și cum să te ajuți de ele. E important să avem un interlocutor și trebuie să fie și dorința copilului, nu doar a părintelui. Soluția chirurgicală nu e pentru toată lumea, oricând și oricum”, a spus dr. Viorel Dejeu în podcastul ”Acasă la Măruță”.
Aceste intervenții nu doar că vindecă de obezitate, dar vindecă diabetul, hipertensiunea, apneea de somn, dislipidemiile. Dr. Dejeu spune că aceste intervenții sunt deja în ghidurile de tratament a obezității și diabetului în Vest. Din păcate, în România aceste intervenții nu sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate și pledează pentru un program național de chirurgia obezității, în care măcar o parte din aceste intervenții să fie acoperite de CAS.
Interviul îl puteți urmări AICI.
Sunteți cu adevărat oameni minunați. Ferice de cei care sunt modelați de profesionalismul și dăruirea sufletească pe care o transferați pacienților! România are nevoie de dăltuitori întru sănătate fizică și sufletească. Aveți harul divin în a filtra cu măiestrie cele mai ascunse necunoscute ale corpului uman. Continuați cu aceeași perseverență și Bunul Dumnezeu va fi Mâna și Mintea pe care le aveți în a însănătoși o națiune. Cu aleasă stimă, prof.dr. Marinică Iacov Pârvănescu -L.P.S.”Cetate” Deva.