12 deținuți de la Penitenciarul din Oradea au fost confirmați cu COVID-19 în ultimele zile. Aceasta în condițiile în care două treimi din cei aflați în închisoarea bihoreană au fost vaccinați, se arată într-o informare a Penitenciarului din Oradea. În același interval, a fost confirmată infectarea cu virusul SARS-CoV-2 a patru angajați ai instituției. În cazul acestora, îmbolnăvirea nu are legătură cu locul de muncă, au confirmat oficiali ai penitenciarului.
Cele 12 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul deținuților de la Penitenciarul Oradea au fost înregistrate între 30 septembrie și 5 octombrie. Cei bolnavi au fost transferați la spitalul penitenciar Jilava și la cel de la Poarta Albă, unități care asigură spațiile necesare internării deținuților confirmați cu COVID-19.
”Situația a fost gestionată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Bihor, iar administrația locului de deținere a implementat măsuri specifice de intervenție (intensificare triaj epidemiologic cadre, intensificare monitorizare medicală deținuți, dezinfectare spații). (…) Facem precizarea că, la nivelul Penitenciarului Oradea 66% din numărul de deținuți custodiați sunt vaccinați. Fiecare situație asociată actualului context epidemiologic a fost prelucrată la nivelul populației carcerale, astfel că starea de spirit a persoanelor private de libertate este corespunzătoare”, a transmis subcomisarul de poliție penitenciară Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Oradea.
La rândul lor, cei patru angajați care s-au îmbolnăvit în afara locului de muncă au fost trimiși la domiciliu, conform dispozițiilor Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Pentru a preveni cazurile de infectare cu coronavirus, Administrația Penitenciarului Oradea a pus în aplicare mai multe măsuri, printre care dotarea personalului și a altor persoane care intră în contact cu deținuții, cu materiale de protecție, măști, dezinfectanți, mănuși ori costume de protecție și suplimentarea materialelor destinate curățeniei spațiilor și igienei personale a deținuților. În plus, se face igienizarea și dezinfectarea zilnică a tuturor spațiilor în care se desfășoară activități specifice cu deținuții, precum și a autospecialelor care asigură transportul acestora. Persoane private de libertate, care prezintă simptomatologie gripală, sunt cazate separat și monitorizate medical.
În ceea ce-i privește pe polițiștii de penitenciare, aceștia sunt supuși unui triaj epidemiologic la intrarea în serviciu, când li se face un test antigen rapid. ”În eventualitatea în care se identifică persoane care prezintă simptome gripale sau afecțiuni respiratorii acute, va fi informat, de îndată, directorul unității, pentru a dispune înlocuirea acestora din serviciu. Li se va recomanda, de asemenea, revenirea la domiciliu și contactarea medicului curant”, a explicat subcomisarul Adina Bîrda.
Angajații care revin în serviciu după efectuarea concediului de odihnă sau alte situații de absență justificată trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, prin care își asumă responsabilitatea cu privire la zona tranzitată/de destinație, precum și dacă sunt contacți indirecți ai unei persoane bolnave.