Ministerul Dezvoltării construiește o creșă nouă în Marghita din toamna lui 2022, iar stadiul lucrărilor e la 75% anunță acum primarul Marghitei. E o creșă din programul fostului ministru, marghiteanul Cseke Attila, program menit a încuraja natalitatea, de a ajuta tinerele mame să se întoarcă pe piața forței de muncă după concediul de creștere a copilului. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Cseke Attila anunța la începerea lucrărilor de construcție a creșei în care multe generații de copii vor învăța și se vor juca împreună o investiție de 13 milioane lei.
<Structura de rezistență la toate cele 4 corpuri de clădire este finalizată în întregime. S-au finalizat, la toate corpurile, lucrările de hidroizolații la acoperișuri tip terasă.S-au început recent lucrările de termoizolație exterioară a pereților, din care la corpul C1 și C2 aceste lucrări sunt realizate, iar la corpurile C3 și C4 sunt în execuție.Față de lucrările de mai sus, în prezent constructorul execută rețeaua interioară de apă rece și caldă, urmând ca după finalizarea acestora să demareze montarea ferestrelor și a ușilor exterioare>, spune acum primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții. La începutul mandatului său de ministru, Cseke Attila a subliniat nevoia de dezvoltare a rețelei naționale de creșe, o prioritate guvernamentală, în vederea încurajării creșterii natalității și pentru a veni în ajutorul tinerelor mame când se întorc pe piața forței de muncă după concediul de creștere a copilului. Ministerul de resort a prezentat și planurile celor trei tipuri de creșe, pentru cel mult 50, 70 și 110 copii. La demarararea programului lui Cseke, în România erau 386 de creșe. Câte 8 în fiecare judeţ, ceea ce ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Peste 200 de creșe au primit finanțare în timpul mandatului său.
Creșa din Marghita:
Stadiul fizic arhitectură: 50%;
Stadiul fizic instalații sanitare și termice: 50%;
Stadiul fizic instalații electrice: 45%;
Stadiu fizic general: 75%.
Creșa va avea o capacitate de 60-70 de copii, aceștia beneficiind de săli de joacă, dormitoare, bucătărie și spălătorie proprie, o sală pentru festivități, un cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă generos în aer liber.